Les Filles de la Caritat, les religioses que des de fa més d’un segle porten el menjador social Sant Joaquim de Mataró, marxen de la capital del Maresme. La comunitat religiosa i la Fundació Sant Joaquim han acordat no renovar el conveni que tenien des de feia anys perquè les germanes que hi havia ara cuidant-se del menjador són molt grans i no es podia garantir la continuïtat del servei.
Si bé en el passat, van ser gairebé una desena, ara eren només quatre les germanes que s’encarregaven del menjador Sant Joaquim. Però aquest no ha estat el problema principal per no renovar el conveni, perquè les monges tenien ajuda de treballadors i voluntaris. El problema ha estat l’edat de les religioses. Ara mateix les quatre monges que quedaven a Mataró tenen entre 82 i 94 anys i no hi ha filles de la Caritat més joves que puguin rellevar-les en el servei.
Les quatre filles de la Caritat que quedaven a Mataró han anat marxant paulatinament aquesta setmana a les seves noves destinacions. Dues d’elles ja són a la residència Betània de Barcelona, una tercera ha marxat aquest dilluns a Pamplona, on té família, i només queda Sor Pilar Pila, directora del menjador Sant Joaquim durant 15 anys. Ella oferirà ara els seus serveis al complex Mar i Cel d’Arenys de Mar, però seguirà vinculada durant un temps al menjador.
Pilar Pila, filla de la Caritat i directora del Menjador Sant Joaquim durant 15 anys: No sé què quedarà de la nostra empremta a Mataró, però sí que hi deixem la gratuïtat de generositat de les persones que s’han acostat a nosaltres
Per a Mataró, que marxin les Filles de la Caritat és una pèrdua important, per l’empremta solidària que hi deixen des que hi van arribar, el 1898. A més a més de gestionar el menjador Sant Joaquim, funció que van assumir el 1908, algunes religioses havien estat infermeres a l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena. Precisament, per aquesta tasca, l’Ajuntament de Mataró els va concedir la Medalla de la Ciutat el 2009. Aquest dissabte, per refermar aquest reconeixement, se’ls ha organitzat una missa a Santa Maria.
Així ho recordaven Manel Roca, president de la Fundació Sant Joaquim i Mossèn Jaime Moyà, rector de Santa Maria.
Manel Roca, president de la Fundació Sant Joaquim: Les monges de les Filles de la Caritat, no només van estar als menjadors de Sant Joaquim, sinó també a l’Hospital de Mataró. Molts mataronins i mataronines recorden de la seva estada a l’Hospital el servei d’infermeria i això pesa molt. És un dia de certa tristesa, perquè ens deixen però també d’esperança, perquè l’exemple que ens han donat el continuem tirant endavant
Jaime Moyà, rector de la Basílica de Santa Maria: És molt important que hi hagi de membres de l’Església disposats a ajudar la gent pobre, que no té menjar, a que sigui acollida. I això el que busquem: que hi hagi més persones disposades a ajudar. Gran record i enyorança. Esperem que la tasca continuï. Però sense elles no serà el mateix. Voldríem que el record que es mantingués i que algun dia tornin.
La marxa de les religioses no significa, però, que el menjador Sant Joaquim deixi de funcionar. A partir d’ara serà la mateixa fundació propietària de l’edifici qui assumirà la gestió directa, amb una cap de servei, treballadors i voluntaris. Tot sigui per garantir que cada dia es pugui oferir un àpat a la seixantena de persones en situació de vulnerabilitat que s’atenen a aquest espai.
El menjador Sant Joaquim, situat al Camí Ral, treballa amb ajuts de les administracions i amb donacions de supermercats, entitats i particulars. El 80% de les persones que atén són homes, la majoria de mitjana edat però cada cop hi ha més joves sense feina. El servei de menjador, que està coordinat amb l'Ajuntament, és possible gràcies a la feina de 3 treballadors i de voluntaris.
Informa: B. Doñate