Els municipis de més de 5.000 habitants estan obligats a oferir una deixalleria. Però n’hi ha que no disposen de prou terreny ni recursos i que decideixen mancomunar la recollida de residus. Això és el que fan, per exemple, Alella, el Masnou i Teià, que comparteixen deixalleria des de fa més de 20 anys.
La gestió d’aquesta deixalleria, ubicada des del 2002 a Teià, molt a prop del Camí del Mig, depèn d’una mancomunitat de serveis que es renova cada mandat. Ara, per exemple està presidida per l’alcalde del Masnou, Jaume Oliveras, però tècnicament depèn de l’Ajuntament d’Alella.
Amb aquest servei, els municipis estalvien recursos, però també contribueixen a economitzar energia, ja que tot el que es recull a la deixalleria – voluminosos, electrònica o runa – es recicla a plantes de tractament. Des del 2007, també ofereixen una deixalleria mòbil per llençar-hi el que no serveix.
Jordi Serrano, tècnic de Medi Ambient d’Alella i tècnic de la Mancomunitat de Serveis d’Alella, el Masnou i Teià: és un tema d’optimització de recursos, perquè si cada municipi tingués una deixalleria, seria molt diferent. Fem economia d’escala, optimitzem la gestió
La Mancomunitat de Serveis d’Alella, el Masnou i Teià es va crear l’any 2000 per ajudar-se en la gestió de diferents àmbits. De fet, aquests tres municipis també gestionen junts el Centre Enoturístic i Arqueològic de Vallmora.
Altres localitats del Maresme que tenen deixalleries mancomunades són, per exemple, Arenys de Mar, Arenys de Munt i Sant Iscle de Vallalta o bé Sant Cebrià de Vallalta i Sant Pol de Mar.
Informen: B. Doñate i A.Andrés