Aquest dijous, 16 de gener, es celebra el dia de la croqueta, una data que des del 2015 homenatja el que es considera un dels plats més populars de la gastronomia mediterrània. Avui dia, de croquetes, n’hi ha de molts tipus: de pernil, formatge, tòfona, ceps... fins i tot de xocolata. Però, a Mataró, si n’hi ha unes que desperten passions són les de pollastre de la Granja Caralt.

Fundada el 1932, la Granja Caralt és un establiment situat a la Riera que té una clientela molt fidel i que cada dia guanya nous adeptes. Cada dia rep molta gent per esmorzar i berenar, però també per degustar els seus gelats o algunes de les especialitats, com els ‘Conde’, fets a partir de dues galetes de mantega farcides de cacau o melmelada i recobertes parcialment amb xocolata negra.
Però si busquem un dels seus productes estrella hem de fixar-nos en les seves croquetes de pollastre, un plat que fins i tot es pot menjar en format d’entrepà.
Nati Martínez, propietària de la Granja Caralt: Potser sona a tòpic però estan fetes amb molt de ‘carinyo’. Nosaltres seguim una recepta dels antics propietaris, que me la van cedir quan ens van traspassar la granja. I amb el temps fins i tot l’hem millorat, perquè l’espai és més gran, podem fer-les amb més comoditat i això es nota en l’elaboració final.
Per fer croquetes de pollastre es necessita un bon rostit, llet, farina, sal, oli....i altres ingredients, a més a més de temps i paciència. Però quin és el secret que amaguen les de la Granja Caralt?
Nati Martínez, propietària de la Granja Caralt: El secret és la ceba. Els que es dediquen a fer croquetes ho saben. S’ha de trobar el punt de la ceba: ni molt ni poc feta. I això suposa dedicar dues o tres hores de foc lent perquè es faci bé.
L’origen de les croquetes es remunta al segle XVII, a la cort de Lluís XIV, el rei Sol, però va ser un altre cuiner també francès qui les va fer famoses a Europa. Es tracta d’Antonin Carême, un xef que el 1817 va elaborar un plat especial en un banquet per al gran duc Nicolau de Rússia i que va batejar com a ‘croquetes a la royale’. A partir d’aquí, les croquetes ja van popularitzar-se.
Informa: B: Doñate