Aquesta bassa natural es troba a les Cinc Sénies, concretament a la finca Sénia Viva. Aquesta imatge aèria ens mostra la perspectiva d’una bassa naturalitzada, que aporta múltiples beneficis al seu entorn. Un cop l’any, durant els mesos de fred, se’n buida una part de la vegetació per evitar-ne el col·lapse. En aquesta època de l’any, abans d’aquesta poda, la bassa es fa més difícil de veure perquè l’aigua que contenen ha fet créixer la vegetació que les envolta. Les basses naturals s’estan convertint en un autèntic salvavides de la biodiversitat en entorns agraris. En un context de crisi climàtica on els sistemes aquàtics es troben amenaçats, aquestes reserves d’aigua es converteixen en un mètode per recuperar espècies animals i vegetals.
Oriol Aisa, president de l’Associació Temps de Saó: Aquesta bassa, a diferència de la majoria de basses que es fan servir en agricultura, que són per un ús d’acumulació d’aigua per poder regar, està feta imitant la natura, sense plàstics ni ciments, sinó amb argila compactada. Gràcies a això acaba sent un espai natural que alberga molta flora i fauna, afavorint la biodiversitat que a l’hora afavoreix els conreus propers.

Les basses generen tot tipus de biodiversitat, però en aquesta de les Cinc Sénies, s’hi van introduir plantes que sense un hàbitat aquàtic no podrien tenir presència en aquest entorn. Això, afavoreix l’aparició d’amfibis i invertebrats i a més, totes aquelles que es beneficiïn d’aquesta biodiversitat, també proliferaran com a conseqüència.
Oriol Aisa, president de l’Associació Temps de Saó: Vam veure-ho molt ràpid amb la presència de libèl·lules, que són depredadores de molts insectes que generen plagues. Vam poder deixar d’aplicar el producte fitosanitari ecològic que aplicàvem per controlar les erugues que es menjaven les cols. De sobte vam deixar d’aplicar aquest producte per la presència d’aquests depredadors.
A la Sénia Viva, l’associació Temps de Saó mostra la bassa en visites d’escoles, però també reben professionals del sector, interessats a aplicar-ne els beneficis a les seves finques. Des de fa dos anys, l’entitat també treballa en les illes flotants, construïdes a partir d’una base de suro, i repoblades amb vegetació de la bassa per poder portar una part d’aquesta biodiversitat vegetal en basses de reg per les que és molt difícil la naturalització.