Ben equipats amb ulleres i telescopis, membres de l’entitat Cosmos de Mataró s’han preparat aquest dissabte al matí per veure un eclipsi parcial de sol. Tot ple de cadires omplien el terrat del seu local del carrer Bonaire. I a l’interior han habilitat una pantalla per on han pogut seguir com la lluna ha tapat lleugerament el sol, deixant una rodona que podria semblar una mossegada. Arribat el moment, tots plegats han inclinat la vista cap al cel per poder gaudir de l’espectacle que ha començat uns 10 minuts abans de les 11 i ha acabat cinc minuts després de dos quarts d’una del migdia. El punt màxim s’ha assolit quan faltaven cinc minuts per tres quarts de 12.

Telescopis a punt per a l'observació / tvmataró
Ferran Garcia, vicepresident Grup Cosmos Mataró: Un eclipsi parcial vol dir que el sol no es tapa del tot sinó que es tapa una part. En aquest cas, es tapa un 23%, el que es veu com una mossegada de la lluna, que és la que es posa davant del sol, que va tapant aquest tros de sol i fa la parcialitat.

Quan es vol observar el sol cal evitar mirar-lo directament i per això, des de Cosmos s’han equipat aquestes darreres setmanes amb ulleres homologades. Però a més de seguir atentament l’estona que la lluna ha cobert part del sol, els aficionats a l’astronomia han capturat el moment a través de diferents tècniques. Els resultats són ben diferents, però amb un objecte comú, aquest fenomen que de tant en tant permet observar aquesta cobertura solar.
Ferran Garcia, vicepresident Grup Cosmos Mataró: Quan observem un eclipsi de sol és important, mai mirar el sol sense una protecció, ja siguin unes ulleres homologades o un telescopi. Sinó els danys a la vista poden ser importants, això és la primera part de la preparació. El següent és que si tenim un telescopi i podrem veure la imatge social una mica més gran del que es veu a simple vista.
En els anys vinents seran visibles des del nostre territori dos eclipsis solars, en aquest cas totals, l’agost de l’any que ve i també del 2027 i el mes de gener del 2028 es produirà un eclipsi anular. En aquest últim cas, la lluna no cobreix completament al sol, perquè es troba més allunyada, i deixa un “anell de foc” al voltant de la lluna.