La Setmana Santa de Mataró es troba un pas més a prop de ser inclosa dins el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya. Aquest dimecres la Comissió de Cultura del Parlament ha aprovat per una àmplia majoria iniciar els tràmits per obtenir aquest reconeixement, un expedient que porta cua.
Fa 8 anys que l’Ajuntament vol iniciar la tramitació, però per a o per b, el procés s’ha dilatat molt en el temps. La proposta ha estat aprovada al ple municipal en diverses ocasions, el 2017 i també el 2019, però fins al 2022 no es va presentar formalment la sol·licitud a la Generalitat i, en aquell moment, no va prosperar. Ara, arran d’una proposta del Partit Popular, la Comissió de Cultura de la Generalitat instarà al Govern a incorporar la Setmana Santa de Mataró dins del catàleg de patrimoni festiu de Catalunya. S’ha aprovat per 14 vots favorables i l’abstenció d’En Comú Podem. La sessió ha compatat amb la presència de la regidora de cultura, Heidi Pérez, i el president la Comissió de Setmana Santa, Diego Fernàndez.

L'inici dels tràmits suposa un pas endavant per les confraries i germandats de la ciutat, que s’obren i es donen a conèixer, encara més, arreu del territori. I és que, la Setmana Santa de Mataró és patrimoni cultural de la ciutat. Aplega cada any entre 20.000 i 30.000 persones de diferents indrets i destaca, sobretot, per combinar la tradició catalana del segle XVII amb la d’arrels andaluses, ja adoptada com a pròpia.
Cristian Escribano, diputat del PP: Creiem que per la feina que fan durant tot l'any les germandats, s'ho mereixen, però això també permetria tenir un nivell més alt de coneixement de tot Catalunya perquè encara més gent pogués venir a gaudir de la nostra Setmana Santa.
Heidi Pérez, regidora de Cultura: Per nosaltres, com a ciutat, és important que tota la Setmana Santa estigui catalogada perquè ens permetrà articular tota una sèrie d'accions pensades en el turisme, en l'atracció i promoció de la ciutat.
A hores d’ara, alguns elements de la Setmana Santa mataronina ja són reconeguts patrimonialment, com els armats o la Processó General de Divendres Sant, però l'objectiu és que tota la festivitat sigui reconeguda.
Des de la Comissió de Setmana Santa, diuen que aquest avenç representa un reconeixement cultural i social molt important per Mataró i un impuls per la seva conservació i promoció futura. Tots plegats esperen que aquesta voluntat política es materialitzi ben aviat.