El regidor d’Ecologia Urbana, Xesco Gomar, ha anunciat aquesta setmana, a l'entrevista de Mataró Ràdio, que Mataró començarà a aplicar la Zona de Baixes Emissions aquest 2025. Gomar ha confirmat que la primera àrea on s’aplicaran restriccions als vehicles contaminants coincidirà amb l’illa de vianants del Centre. Així l'Ajuntament complirà amb la mesura mediambiental que prové d'Europa i que ha d'estar en funcionament abans de l'1 de gener de 2026 en els municipis de més de 50.000 habitants.
Els grups de l'oposició s'han posicionat davant d'aquesta notícia.
La CUP es mostra favorable a la implantació de les ZBE per fer la ciutat més agradable i habitable, i demana que es pugui ampliar a diferents barris de la ciutat.
Carlos Garcia Cádiz, portaveu CUP. Tenim el mateix dret a gaudir d'una ciutat sana, d'una ciutat descontaminada a Cerdanyola, a Rocafonda o a l'Havana que el centre de Mataró, i hem de buscar la manera d'adaptar-ho i mantenir les vies de comunicació principals obertes sense dificultar la vida de la gent, però potenciant un model que al final fa de Mataró una ciutat molt més sostenible.
Per la seva banda Esquerra es mostra preocupat, perquè la seva aplicació no quedi només per cobrir l’expedient i demana al govern que sigui ambiciós. Pels republicans això implica estudiar quin impacte té a la ciutat aquestes ZBE i que aquest impacte sigui per millorar la ciutat i els mataronins.
Pim Camprubí, portaveu ERC. Ens preocupa molt com serà aquesta zona de baixes emissions a la ciutat, és a dir, perquè si ha de coincidir estrictament amb el casc antic en la zona que ja pràcticament no hi ha vehicles, el que semblarà és senzillament que volem cobrir l'expedient. Hem d'analitzar bé quin impacte té això per a la ciutadania, quines excepcions hi haurà, com es faran els accessos al pàrquing, dels aparcaments diversos, si hi ha una idea d'estendre aquesta zona de baixes emissions, és a dir, les baixes emissions responen a la necessitat de millorar la vida de les persones.
Junts considera que l’aplicació ve donada des de fora i l’Ajuntament s’ha d'adaptar a la norma, però posa l’èmfasi a poder equilibrar les despeses per tota la ciutat.
Alfons Canela, portaveu Junts. Agradi més o menys, o s'hagi fet més o menys en cert, fins aquí nosaltres hem de passar pel sedàs i aquí tampoc podem fer una crítica més genèrica. El que sí que no estarem disposats és que tota aquella gent que visqui o totes aquelles ciutadans que visquin a la zona de baixes emissions hagin de pagar exclusivament els costos de tot això en nom de tota la ciutat. Aquí hem de buscar una fórmula per equilibrar les despeses.
En contra s’hi han posicionat el PP i VOX. Els populars ho fan criticant les maneres d’anunciar-ho, evitant l’oposició, i demana més marge per no afectar els veïns.
Cristian Escrtibano, portaveu PP. Els perjudicats tornen a ser un cop més els veïns del centre i veuen com, primer amb l'illa de Vianants i ara amb la zona de baixes emissions, la seva capacitat per moure's amb llibertat per un territori on abans ho podien fer amb imbat. I aquesta forma de fer-ho del govern municipal, un altre cop a cop de notícia, perquè ho va anunciar el senyor Gomar a l'entrevista que li va fer tele Mataró abans d'anunciar-nos-ho a nosaltres,ens continua semblant malament.
En el mateix sentit, VOX critica les formes i la manera de fer del govern i es mostra contrari per considerar la implantació de les ZBE una vulneració dels drets a la ciutadania i per l’impacte a les famílies més vulnerables.
Judith Cortés, portaveu VOX. Des de Vox sempre hem estat i estem en compte per les zones de baixes emissions perquè creiem que vulnera el dret de la ciutadania a expressar-se lliurement, a més a més que perjudica precisament les famílies més treballadores.
Amb aquesta situació política, Gomar ha anunciat que es preveu la votació de l’ordenança de cara al segon trimestre d’aquest 2025.