logo
profile

societat Mataró

La Plaça Gran s'activa des de primera hora per les últimes compres de Nadal 

Abans que obrin persianes ja hi ha clientela esperant per recollir els seus encàrrecs 

per Clara Sánchez| Compartir


Encara no han aixecat persianes i ja hi ha cua al Mercat de la Plaça Gran. Però aquesta imatge no s’ha pogut veure només avui, sinó que dissabte ja hi havia gent fent fila en diferents moments del dia i la setmana també ha començat amb  espera abans d’obrir. I és que els mataronins i mataronines ultimen les compres pels àpats nadalencs. En arribar, agafen número i esperen que els toqui la tanda per recollir comandes o demanar allò que necessiten. En el cas del peix, en previsió de la pujada de preus quan s’acosten les festes, n’hi ha que aposten per comprar mesos abans i mantenir el producte congelat. D’aquesta manera, aquests dies el ritme de vendes no és tan elevat. La majoria aposten pels ingredients necessaris per seguir fent els plats tradicionals d’aquestes dates.

 

Josep Floriach, pagès i paradista de la Plaça Gran: Ja fa dies que tenim els encàrrecs encomanats. Ahir vam estar fins tard al vespre perquè la gent de bon dematí ja fa cua per venir-los a buscar. La gent ha de córrer per fer l’escudella de Nadal i demanen, la col, la xirivia, el porro, l’api i sobretot la col de paperina, la típica col de Nadal, som dels pocs de Mataró que encara fem aquest producte. Tenim uns 30 o 40 encàrrecs, però també gent que ve a primera hora i compra el que veu. Abans eren més, 70 o 80 encàrrecs, però a mida que es fan grans, als joves els costa més cuinar aquest tipus de menjars, com l’escudella i carn d’olla.

 

Oriol Vives, propietari Can Serrat i vicepresident NEM: Ja fa setmanes que tenim molts encàrrecs i que hi ha molta feina i sobretot ahir i avui, la gent ve a última hora sempre per tenir el producte fresc. Si que hi ha cues a vegades, però intentem que puguis ser molt ben atès en el moment que et toqui. A la xarcuteria canelons, canapès capaccio de salmó i cosa de festa, a la carnisseria el filet i a la pollastreria, el pollastre de pagès és l’estrella d’aquests dies.

 

Maria Àngela, peixateria Plaça Gran: Hi ha anys que tinc més encàrrecs, aquest any la cosa està una mica fluixeta, però els clients venen igual, gastin més o menys. És cert que quan arriba el novembre es van programant i no hi ha les cues que hi havia abans perquè la gent ja sap que puja i van al tanto. Marisc i rap és el que més es ven.  

 

Tot i que la majoria fan encàrrecs a les seves botigues de confiança, d’altres s’acosten als establiments a primera hora per les compres i d’aquesta manera eviten quedar-se sense allò que busquen. La majoria aposten per fer sopar fred, com canapès, per la nit de Nadal i pel dia 25, escudella, carn d’olla i pollastre. Per Sant Esteve, canelons, però n’hi ha que juguen amb alternatives.

 

Montse Piñeiro, clienta:  Ja fa dies que vaig comprant, però sempre agafes alguna cosa que et falta i ja vaig a casa a cuinar. I faig escudella, canelons d’espinacs amb formatge, els de carn, peus de porc, no és el clàssic pollastre amb prunes.

 

Imma Serrat, clienta: Planifiquem com podem perquè tenim horaris complicats, però ho recollim a última hora i està encarregat de fa dies. El dia de Nadal fem escudella, carn d’olla i pollastre, per Sant Esteve, no tant tradicional, perquè no solem fer canelons, aquest any farem un filet al forn i el 24 fem un sopar fred de canapès, formatges i pernils.

 

Josep, client: Avui venim a buscar menjar perquè quan arribem a casa la dona fa l’escudella i carn d’olla de demà i jo preparo canapès i croquetes pel sopar d’aquesta nit. I també fem cada any filet de vedella i patates amb herbetes al forn i també torrons. Demanem amb temps perquè hi ha productes que no els tenen sempre, com el filet, que el demanem després del pont de la Constitució, i també encarreguem els torrons de crema cremada.

 

Marta Solà, clienta: Avui he vingut a buscar la carn pel caldo. Ja tinc les verdures i la carn he decidit agafar-la l’últim dia. No tenia l’encàrrec, volia triar en funció del que veia. Aquest vespre farem carxofes i costella de Tocino i demà caldo i rostit.

 

Tot i que en alguns moments es concentren un bon nombre de clients a les parades, els encàrrecs faciliten la logística i garanteixen que tothom es pugui endur allò que necessita. La clientela agafa número i espera amb paciència i alguns, fins i tot, comparteixen els plans que tenen pels àpats d’aquests dies.

| Compartir

Loading related news...
Aquest portal web utilitza cookies per millorar l'experiència de l'usuari. En utilitzar-lo, accepteu totes les cookies d’acord amb la nostra Política de Cookies.