Va ser una de les poques obres que es van salvar de la crema del convent de les carmelites descalces de Mataró el 1936. Es tracta d’una ‘Negació de Sant Pere’ que ara es pot veure al Museu de Mataró. Aquesta obra barroca pren especial importància pel fet que s’atribueix a un dels seguidors de Caravaggio, Bartolomeo Manfredi. Durant el seu pas per terres catalanes podria haver pintat aquesta obra tan singular
Jordi Miralpeix és historiador de l’art i comissari de l’exposició: “Dins la història de l’art i el context de la pintura europea del barroc, aquesta és una de les obres més importants d’un dels principals seguidors de Caravaggio. El fet que estigui a Catalunya aproximadament a partir del 1645, fa gairebé una obra única en aquest context de la pintura del naturalisme barroc”.
Per la rellevància de l’obra, s’ha inclòs la pintura al Catàleg del Patrimoni Cultural Català, fet que permetrà -entre altres aspectes- la seva protecció després del llarg i minuciós procés de restauració pel qual se l’ha sotmesa.
Jordi Miralpeix és historiador de l’art i comissari de l’exposició: “Quan vam detectar la pintura i es van engegar tots els mecanismes intervé el Museu de Mataró, l’Ajuntament de Mataró i, sobretot es posa al capdavant el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat a través dels seus tècnics liderats pel David Silvestre. Han fet una feina molt important i molt llarga, gairebé cinc mesos, per poder tornar l’obra al seu estat al màxim proper al que devia ser en origen”.
Aquesta obra s’emmarca en una exposició que s’ha anomenat ‘Tres vegades no. Història d’un quadre’ que es pot visitar al Museu Can Serra fins al 25 de maig de 2025.