En la línia de continuar fent encara més accessible la cultura popular, l’Ajuntament de Mataró ha anunciat aquest dijous que serà la Momeroteta la figura que s’adaptarà perquè pugui ser portada per a persones amb cadira de rodes. Es desconeix el calendari i, per tant, quan podria ser efectiu aquest fet, però el consistori ha explicat que des de fa mesos que han estat treballant amb una empresa de referència en el sector, l’empresa Loothier. Aquesta marca gironina es dedica a fer cadires de rodes totalment personalitzades i adaptades a cada necessitat. Segons l’Ajuntament han estat ells els qui fa poques setmanes els han fet la proposta que la figura a adaptar sigui la Momeroteta. Tot això ho ha explicat la regidora de Cultura, Heidi Pérez, durant el Ple del mes de maig, fent efectiu el compromís que ja havien adquirit feia anys a petició del grup d’ERC.
Heidi Pérez, regidora Cultura: Durant aquest temps hem treballat amb l’empresa Loothier, empresa experta en fabricació de cadira de rodes per a esportistes, per trobar una solució tècnica que permeti incorporar qualsevol tipus de cadira de rodes a una de les figures existents. Fa unes setmanes ens han fet la proposta que la figura més adient per fer l’adaptació és la Momeroteta, també el pressupost corresponent. Aquesta és una proposta que entenem que garantiria l’accés universal a les persones interessades de formar part de les colles institucionals sense modificar el relat festiu ni crear comparseria exclusiva només per a persones amb mobilitat reduïda.
La voluntat del govern no és incorporar una figura nova, sinó adaptar-ne una d’existent per no estigmatitzar, diuen, a les persones amb necessitats especials.
Heidi Pérez, regidora Cultura: El seguici mataroní està compost d’uns elements concrets amb una coherència amb el relat de la festa. És per això que per a nosaltres el que té sentit és treballar en l’adaptació d’una de les nostres figures i no pas crear-ne una de nova, descontextualitzada i només per a persones amb mobilitat reduïda que podria ser estigmatitzant.
Ara l’Ajuntament vol traslladar aquest debat a la comissió permanent i la comissió de seguici que són els espais de participació que actualment té la Festa Major de Les Santes. Serà allà on es detalli com es farà l’adaptació de la figura i com els membres actuals de les colles podran fer l’acompanyament necessari per incorporar les persones amb necessitats especials a la comparsa de la Momerota i la Momeroteta.
Les fotos d'aquest article són de La Banyeta