L’Audiència de Barcelona reobre la causa contra els responsables de la residència d’avis de Ca N’Amell de Premià de Mar. Un procés que va començar el 2022 per la mort de 87 persones grans que residien en aquest geriàtric durant la pandèmia de la covid. Ara, l’Audiència de Barcelona estima 3 recursos, un de l’Ajuntament de Premià, un altre d’un grup de deu familiars de residents i un altre del fill d’una resident. Per això es torna a jutjar el director i la directora mèdica del centre premianenc per delictes de tracte degradant, lesions i homicidi per imprudència greu. L’Audiència de Barcelona, a diferència del jutjat número 2 de Mataró, que va arxivar la causa, aprecia indicis de conductes degradants per omissió. I apunta que, tot i que els informes forenses no resultin concloents respecte de la participació dels querellats dels delictes d’homicidi i lesions imprudents, es detecta negligència tant en l'àmbit administratiu com mèdic.
Rafa Navarro, alcalde de Premià de Mar: Nosaltres com Ajuntament estem doblement satisfets, primer perquè hem estat prou insistents per portar l’apel·lació a terme, i després perquè la justícia, en aquesta segona instància, ha respost positivament a les nostres demandes i ara el que esperem és que realment es faci justícia.
Segons els testimonis recollits, els pacients no estaven separats per evitar contagis, estaven poc atesos, malnodrits i amb dèficits d’higiene. També apunten que trigaven a canviar-los l’oxigen i hi havia medicacions que no se’ls subministraven. Aquests fets, dels quals ja en va alertar l’Ajuntament del municipi, van propiciar que el departament de Salut intervingués Ca n’Amell l’abril del 2020. Un mes després, la gestió del centre va passar a mans del Consorci Sanitari del Maresme. La Generalitat de Catalunya ja havia constatat en aquesta residència premianenca falta de personal, manca de comunicació entre professionals i de material per l’atenció als pacients. També es va assenyalar que s’havien inutilitzat els timbres d’alerta que els usuaris més dependents tenien per demanar ajuda. Unes circumstàncies per les que l’administració catalana havia fet requeriments als querellats. L’Audiència també considera que el context extraordinari que representava la covid, s’ha de tenir en compte, però valora que no pot ser una causa que justifiqui conductes delictives.
Ramiro Berrocal, afectats residència Ca N’Amell: No només l’Ajuntament de Premià de Mar ha presentat recurs, sinó que hi ha deu famílies agrupades que també han presentat recurs conjunt, que estan lluitant des del primer moment i que també aquest recurs ha estat acceptat. El que allà passava era molt similar a un camp de concentració, hi havia morts escampats per les cantonades, residents sense menjar i beure des de no se sap quan... No els ha quedat més opció que admetre-ho a tràmit, de tota manera continuem amb una mà negra institucional i política que pretén que ens desgastem.
Del total de 230 usuaris van morir de març a maig del 2020 un total de 87 residents. Es posa atenció especial a 25 d’aquests residents, a les quals s’hauria desatès amb el ple coneixement dels querellats, fins a causar-los la mort. A principis d’octubre de 2020, l’empresa l’Onada va prendre el relleu a Domus Vi al capdavant de la gestió del centre i va rebatejar-la amb el nom de Vila Clavellina.