Descobrir noves realitats i integrar-les en el dia a dia. Aquests són dos dels propòsits que persegueix el treball de recerca que estan fent l’Aina Martín i en Naïm Oulqaid, estudiants de segon de batxillerat de l'Institut Alexandre Satorras. Es tracta d'un projecte que implica sortir de l’aula per organitzar unes Jornades Solidàries, enguany vinculades a la Fundació El Maresme.
Aina Martín, alumna de 2n de batxillerat de l'Institut Alexandre Satorras: Volem fomentar la inclusió i donar visibilitat a les persones amb discapacitat intel·lectual i funcional. A més, nosaltres ens ho juguem pel treball de recerca.
Naïm Oulqaid, alumne de 2n de batxillerat de l'Institut Alexandre Satorras: És important no només per visibilitzar la persona, sinó donar importància a l’entorn també. És molt important que elles se sentin acollides. Si l’entorn no està adaptat a elles, no serveix de res.

Aquest treball de recerca es repeteix cada any però no sempre és igual. Hi ha moltes variables que el converteixen, edició rere edició (i aquest 2024 és la vuitena) en un projecte únic.
Javier Romero, professor d’Educació Física de l'Institut Alexandre Satorras: Crec que és molt interessant el fet que s’incloguin en la inclusió de les persones amb discapacitat d’una manera més lúdica. El fet de poder recollir material i ajudar-los alhora que ens ho passem bé, crec que és bastant positiu pels alumnes i ajuda a la sensibilització.
Dora Farnós, professora d’Economia de l'Institut Alexandre Satorras: Canvia molt d’any en any. Els alumnes de cada any són diferents. També l’organització és diferent. Hem participat amb el Banc d’Aliments, Càritas, Mataró to Nepal... La recol·lecta també és diferent cada any. Al final, en realitat cada any has de generar des de zero el projecte. Malgrat que des de fora sembla que repetim el treball de recerca, en realitat és una vivència que es renova cada any.
Al llarg d’aquesta setmana l’Aina i el Naïm han dut a terme un esmorzar solidari amb el professorat però també la recollida de material divers per tal que la Fundació el Maresme pugui crear dos jocs d’en Santi nous: un camí sensorial i un plafó experimental. A banda, el plat fort del treball de recerca ha arribat aquest divendres. Ha estat llavors quan hi havia previstes tres estacions amb iniciatives diferents adreçades als alumnes de 2n de secundària. Aquestes han estat partits de futbol, una exhibició de taekwondo i una ballada conjunta del tema ‘Jo soc com tu’ versionat aquest 2024 per la Sara Roi.

Tot i l’esforç que ha implicat tota la preparació, l’Aina i en Naïm es mostren satisfets per la feina feta i per la repercussió de la seva iniciativa.
Naïm Oulqaid, alumne de 2n de batxillerat de l'Institut Alexandre Satorras: Ara fa un moment m’han dit que ho hem fet molt bé, que estàvem fent feliç alguns alumnes. Això m’omple molt. Em fa sentir que ha valgut la pena el nostre treball.
El dia ha estat un èxit i, sumat a la recollida de material i els diners que es van obtenir de l’esmorzar solidari, tal com diu en Naïm des de l’Institut Alexandre Satorras han pogut aportar “un granet de sorra” a visibilitzar el col·lectiu amb discapacitat intel·lectual així com integrar-lo.
Recupera la notícia en vídeo, aquí.