A Catalunya, hi ha més de 79.000 persones amb discapacitat intel·lectual, però només l’1% treballa. Són dades que l’associació Dincat recull al seu darrer informe i que mostren les dificultats d’aquests homes i dones per trobar feina. A la comarca, la Fundació Maresme ofereix a aquest col·lectiu un servei de formació i orientació professional específic. Fa anys que el té en marxa però ara l’ha centralitzat a Mataró, a un nou espai que ha inaugurat aquest dijous.
Albert Vidal, director general de la Fundació Maresme: La formació que fem aquí és des d’informàtica, ofimàtica.. o sigui, més transversal, també d’habilitats relacionals, formació que fa créixer la persona, però a la vegada fem formació d’ofici, d’hostaleria i cuina, jardineria, neteja, comerç... A la mesura que veiem nínxols on aquest perfil de persones poden encaixar laboralment busquem la formació per impartir-la des del centre.
El nou Centre de formació i inserció laboral de la Fundació Maresme és un edifici de tres pisos situat al carrer d’en Pujol amb diverses aules, algunes d’elles adaptades per facilitar l’aprenentatge. Així, els 150 usuaris del centre poden reunir-se per llegir en grup i aclarir dubtes o simular que, per exemple, treballen a una botiga de roba o a un supermercat. Aquest tipus d’activitats formatives, que es financen amb suport públic i privat, són de gran ajuda a l’hora de buscar i trobar feina.

A una de les aules hi ha un símil de supermercat.
Albert Vidal, director general de la Fundació Maresme: Les persones amb discapacitat tenen els seus drets i oportunitats. El que busquem des de la Generalitat són entitats que estiguin especialitzades en aquests perfils. Nosaltres fem l’orientació bàsica, però el terreny més especialitzat el deixem a elles, perquè entenem que són entitats especialitzades que treballen bé. Estem molt contents que experiències com aquestes arribin al territori.

Francisco Ramos, secretari general de Treball de la Generalitat: Les persones amb discapacitat tenen els seus drets i oportunitats. El que busquem des de la Generalitat són entitats que estiguin especialitzades en aquests perfils. Nosaltres fem l’orientació bàsica, però el terreny més especialitzat el deixem a elles, perquè entenem que són entitats especialitzades que treballen bé. Estem molt contents que experiències com aquestes arribin al territori.
L’acte d’inauguració ha inclòs una visita a l’edifici, que és propietat de la Fundació Iluro i que ha llogat a la Fundació Maresme a un preu simbòlic. Al final de l’acte, a banda dels parlaments oficials, diversos usuaris de la Fundació Maresme i alguns dels seus familiars han parlat de la seva experiència per accedir al mercat laboral.
Informa: B. Doñate