L’Ajuntament suma aliats en el conflicte obert amb l’exarquitecta municipal que va denunciar la contractació, presumptament irregular, de quatre professionals. Un informe de la Diputació de Barcelona, donat a conèixer aquest dijous en el marc del ple municipal, confirma la validesa del procés de selecció i que tots els passos que va seguir el consistori es van ajustar a la llei. És per això que, els juristes que s’han encarregat d’elaborar aquest document proposen l’arxiu administratiu del cas.
La denúncia interposada per l’extraballadora esquitxa la contractació de quatre persones. Tres es van encarregar de l'elaboració de l'Atles Urbanístic de Mataró, un dels projectes previs a la redacció del nou POUM, i la quarta es tracta de l'actual director de Recursos Humans.
Al ple d’aquest mes de juliol, el primer tinent d’alcalde i regidor Bon Govern, Bona Gestió i Estratègia de futur, Miquel Àngel Vadell, s’ha mostrat contundent afirmant que “l’Ajuntament nega per activa i per passiva, pràctiques delictives en la contractació de personal”.
Miquel Àngel Vadell, primer tinent d’alcalde i regidor Bon Govern, Bona Gestió i Estratègia de futur: Amb aquest informe els hi puc tornar a dir que no tenim constància que s’hagin fet les coses mal fetes fins al nivell que vostès ho volen presentar que és el nivell del delicte. Una cosa tan greu com la corrupció. No hi ha dret ni és just per les famílies que vostès han denunciat. Que la Fiscalia investigui no vol dir que ens hagin jutjat. No s’avancin perquè vostès, han sentenciat abans d’hora i al final tot s’aclarirà.
La resposta del regidor Vadell ha vingut motivada per una de les preguntes que Vox portava al ple. La formació volia obtenir un pronunciament públic per part de l’alcalde referent a les suposades contractacions irregulars que van portar el partit a denunciar el cas, també, a la Fiscalia.
Judith Cortés, portaveu de Vox: Vostès es recolzen en aquest informe de la Diputació i deixen enrere la resta de pronunciacions d’Antifrau i la Fiscalia. Però ens preguntem una cosa. Qui governa a la Diputació de Barcelona? El partit socialista, és a dir, el seu propi partit els ha donat la raó.
La intervenció de la portaveu de Vox, Judith Cortés, ha provocat que l’alcalde David Bote, a través d’un prec, reclamés que s’acabi amb el “desprestigi continu del sistema públic”.
David Bote, alcalde de Mataró: Crec en el sistema públic. I des d’aquesta creença ferma i, respectant l’autonomia dels processos que estan en marxa, el que sí que els vull demanar és que no escampin segons quines afirmacions perquè els tècnics de la Diputació són independents. Igual que els tècnics de l’Ajuntament de Mataró. No són uns titelles al servei dels representants polítics que en aquell moment estan a les institucions.
Amb l’informe de la Diputació de Barcelona a la mà, el govern ha anunciat que accedirà a la revisió d’ofici requerida per l’Oficina Antifrau de Catalunya. Alhora, demana a aquesta institució suspendre les accions que tenen en marxa ja que, considera que la revisió d’ofici es clourà amb un informe concloent. Un document que elaborarà la Comissió Jurídica Assessora, un organisme que vetlla per la legalitat de les actuacions que promouen tant la Generalitat com dels ens locals. Finalment, el govern proposarà el tancament de la comissió informativa especial que es va constituir per investigar si s’havien comès irregularitats en els processos de selecció i contractació de personal.
El conflicte laboral entre l’alertadora i l’Ajuntament continua sis mesos després
El cas de la presumpta contractació irregular de 4 professionals va iniciar-se a principis d’any arran de la denúncia que va interposar una extreballadora municipal després de perdre el seu lloc de feina. Des d’aquell moment, l’Ajuntament va arrancar una investigació per tal d’esclarir si, efectivament, s’havien comès les esmentades irregularitats.
En paral·lel, l’Oficina Antifrau de Catalunya ha anat fent requeriments al consistori com ara suspendre el nomenament de la persona que va guanyar la plaça, retornar el lloc de feina a la denunciant, indemnitzar-la pels perjudicis patits o obrir un procediment disciplinari contra els funcionaris que van participat en la “vulneració de drets” d’aquesta persona.
A banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar l’Ajuntament a pagar una indemnització de més de 49.000 a l’extreballadora en concepte de danys morals. Una sentència per la qual el consistori ha presentat un recurs.
Finalment, la Fiscalia va detectar indicis de 4 delictes de prevaricació i un altre de falsedat en document públic en la cobertura dels 4 llocs de feina. També apunta un possible delicte d’assetjament a la denunciant en el marc del conflicte laboral que manté amb l’administració municipal.