Els practicants de l’Islam a Mataró estan celebrant des de dissabte passat el Ramadà, una festa marcada per l’oració i el dejuni que coincideix amb el novè mes del calendari islàmic. Les pregàries i el trencament d’aquest dejuni, l’iftar, s’acostumen a fer en comunitat a les mesquites. Però hi ha una dia en què es conviden persones que no formen part de la comunitat a sopar en comunitat.
Això ha fet, precisament, aquest divendres l’Associació Cultural Annour, que ha habilitat un gran menjador a l’acadèmia que té al Pla d’en Boet per compartir l’experiència amb persones que no practiquen l’Islam. L’iftar s’havia de celebrar a la mesquita, però la pluja ha obligat a canviar de lloc a última hora. Això és el que ha explicat Salma Benslaiman, membre de la junta de la mateixa mesquita.
Salma Benslaiman, membre de la junta de la mesquita de l'Associació Cultural Annour: L’Iftar no és només per compartir el dejuni, sinó també un moment per fer unió, conèixer-nos i reflexionar. Per això em sembla una oportunitat poder compartir aquest àpat amb persones que no practiquen l’Islam. També és important per trencar barreres de la ignorància, compartir coneixement i crear diàlegs
Com altres anys, la jornada ha comptat amb una representació de la societat civil i política mataronina, com l'alcalde, David Bote, el regidor José Antonio Ricis i el mataroní Ramon Bassas, responsable d’Afers Religiosos de la Generalitat. Precisament, Bassas, ha destacat la importància de participar en actes com aquests de la comunitat islàmica pel que representen per la diversitat cultural i la integració religiosa a Catalunya.
Ramon Bassas, director general d'Afers Religiosos de la Generalitat: És important participar en actes com aquest perquè ens coneguem tots plegats. Això és el més important que ha de fer Catalunya: reconèixer aquesta diversitat. I a partir d’aquí, el que s’ha de fer és construir un país en el que poder fer coses comunes.
Gairebé un mes de Ramadà en funció del calendari lunar
Entre la sortida i la posta de sol, la comunitat musulmana s’absté de menjar, beure, fumar o mantenir relacions sexuals. El dejuni és obligatori, però hi ha excepcions, ja que no estan obligats a seguir-lo els infants, les persones amb malalties, les dones embarassades o que estan menstruant i la gent gran.
Segons la tradició musulmana, el Ramadà commemora la revelació de l’Alcorà, el llibre sagrat, al profeta Mahoma. És una celebració molt espiritual, que permet connectar amb un mateix i amb Déu, però que, amb el dejuni i la reflexió, també ajuda a entendre que hi ha altres persones que passen gana.
El cicle de la lluna defineix el Ramadà -el novè més lunar- i la resta del calendari islàmic. És per això que cada any té unes dates diferents. Aquest any ha començat l’1 de març i es preveu que acabi els dies 29 o 30 d’aquest mes.