El Mercat de la plaça de Cuba ha repartit carmanyoles i bosses de cotó reutilitzables aquest divendres al matí entre la seva clientela. Una iniciativa de l’Ajuntament per reduir l’ús dels plàstics d’un sol ús que fem a l’hora d’anar a comprar. El punt de lliurament ha estat molt concorregut durant tot el matí. Les educadores ambientals que repartien els recipients han explicat a la clientela els beneficis de l’ús dels envasos reutilitzables i la importància d’aquest hàbit per al medi ambient.
Joana Sugranyes, educadora ambiental: Tota la gent que s’acosti els hi donem una carmanyola reutilitzable i bosses de malla de roba perquè ho utilitzin durant la seva compra al mercat. Molts plàstics que utilitzem i llencem i que costen molt de reciclar, només se’n recicla un 30%. Ens hem quedat molt sorpreses que hi ha gent que ja utilitza carmanyoles per comprar el peix o la carn.
Alguns dels clients ja fa temps que aposten per portar les seves carmanyoles de casa per comprar el peix, la carn, els embotits i fins i tot els fruits secs o les olives. Porten de casa envasos reutilitzables buits que tornen plenes de diferents aliments frescos. D’altres és el primer dia que comencen a fer-les servir, però volen convertir els envasos reutilitzables per portar els productes que compren a plaça en un hàbit.
Carme Casas, clienta mercat plaça de Cuba: És una mica més de feina perquè vinc amb la bossa, no puc venir amb la bossa, però tot és mentalitzar-se i acostumar-te. Compto el que he de comprar, però en porto algun de més. Jo de petita recordo que es feia així.
Xavier Becerra, client mercat plaça de Cuba: Ho feia amb el menjar per emportar, però per fruita, peixateria o carnisseria no se m’havia acudit mai, però ara ho començaré a fer, veient també que els comerciants també ho agraeixen. Gastem menys plàstics entre tots, però el tema serà recordar quan surto cap al mercat d’agafar la bossa i la carmanyola.
La majoria dels clients asseguren que la majoria dels paradistes els posen moltes facilitats i que ja fa temps que els recomanen portar els seus envasos de casa. Per a les parades també és més pràctic i més ràpid omplir les carmanyoles de la clientela, a banda dels beneficis mediambientals que aporta.
Marina Pi, peixateria Maria Rosa i presidenta de l’associació de venedors de la plaça: Tothom està molt content, una cosa és que tu els expliquis que han de portar la carmanyola de casa, però quan ho veuen tan gràficament i te la donen directament, l’omples amb el peix, els hi queda més constància del que han de fer i què representa perquè estem donant moltíssims plàstics. Cada vegada hi ha més gent que porta la carmanyola o ve amb les bosses de nanses o el carretó.
Núria Solà Vall, paradista de Bacallaneria Ca la Teresa: La veritat és que molt agent, més de la que podem pensar, porta carmanyola de casa, va molt bé la veritat. Jo sempre dic que és més senzill que la gent porti la seva carmanyola perquè també és més fàcil per a ells a l’hora d’arribar a casa i posar-ho a la nevera.
Durant el matí d’aquest divendres, els punts d’entrega han lliurat 475 carmanyoles i durant la tarda està previst que se’n lliuri la mateixa quantitat. Durant el dissabte al matí, continuaran amb el lliurament de carmanyoles i està previst que se n’entreguin 475 més.