Parades engalanades i disfresses. El Mercat de la Plaça de Cuba celebra un any més el Dijous Gras. L’ambient festiu caracteritza una jornada amb força activitat, marcada també per l’inici del Carnestoltes.
Les xarcuteries ja fa setmanes que venen la botifarra d’ou i els llardons. Per aquest motiu, els clients més previsors fa dies que tenen aquests productes a casa, però sempre n’hi ha els que van a última hora.
Omar Graupera, dependent de l'Aviram Ros: potser avui està venint menys gent de l'habitual, segurament menys que l'any passat. Suposo, però, que la freqüència de clients es reparteix al llarg d'aquests dies i del dijous.
Anna 'Blanca', dependenta de la formatgeria i xarcuteria Blanca: la gent sol venir cap al tard i no a primera hora, però al final s'anima. Portem venent des de la setmana passada per qui no pot venir en dies laborables.
Anna Carreras, dependenta de la xarcuteria Niubò Rodrigo: el dimecres ja vam tenir força clients que potser es van avançar per poder fer la coca de llardons i preparar les truites.
La tradició es manté ben viva. Així i tot, les novetats sempre criden l’atenció dels més curiosos. Enguany, destaquen les botifarres farcides de trompetes de la mort, calçots i carxofes, entre d’altres.
Anna 'Blanca': estem venent una mica de tot. Les botifarres farcides van molt sol·licitades. Nosaltres tenim d'escalivada, calçots, carxofes, etc. La gent vol coses diferents, però la tradicional d'ou no surt del primer lloc.
Anna Carreras: nosaltres només fem la botifarra tradicional. La venem durant un mes: 15 dies abans de Carnestoltes i els 15 dies posteriors.
Poques són les persones que no surten del mercat amb una bossa carregada de llardons i botifarres. De fet, hi ha qui aprofita el Dijous Gras per anar expressament a comprar.
Maricarmen García, clienta del Mercat de la Plaça de Cuba: no acostumo a venir, però com és un dia assenyalat he decidit comprar la botifarra d'ou. A més, hi ha bastant ambient, però recordo que anys enrere et deixaven degustar tots els productes tradicionals.
La jornada marca l’inici de les celebracions relacionades amb el Carnestoltes i d’uns dies que antigament es menjaven tots aquells aliments que quedaven prohibits durant la Quaresma.