Juan Ortiz publica "L'abraçada del PSUC (Mataró 1966-1977)". Un llibre, amb pròleg del reconegut historiador Josep Maria Fradera, que s'ha presentat aquest dimarts en un acte al Cafè de Mar amb el seu autor. Juan Ortiz ha estat professor de filosofia i ha signat altres llibres de recerca històrica.
Juan Ortiz, professor i escriptor: "L'abraçada del PSUC" és la història del Partit Socialista Unificat de Catalunya que és el partit dels comunistes catalans del 1966 al 1977. I aquest 1966 tot i que era un partit que existia a escala de Catalunya, a causa de la repressió dels nous joves del forn del vidre, que els van condemnar a cinquanta anys de presó, després amb les reduccions van quedar menys. Però es va convertir en el partit més important antifranquista. No és que fossin milers, però eren els que van tenir més influència en tots els ordres. A partir del 1966 a Mataró es crea una cèl·lula d'intel·lectuals i, sobretot, quan comença a tenir força és a partir de l'1 de maig quan en aquesta Ermita de Sant Simó, es funda la coordinadora de CCOO, que és el combustible principal del partit.
El llibre parteix de la voluntat de preservar les valuoses experiències vitals de persones vinculades al PSUC que als anys seixanta eren molt joves, però que, avui dia, ronden els vuitanta anys.
Juan Ortiz, professor i escriptor: La idea va sorgir perquè veterans estaven detectant que les institucions, des de fa uns deu anys, estaven fent prevaldre la història de l'antifranquisme, que és una tasca molt meritòria, però quan arribaven a on el PSUC era important, s'aturaven. Era com si al PSUC se li apliqués un sostre de vidre o una mena d'encapsulament en el racó del silenci. Un grup de persones van intentar explicar les vivències de persones que tenen entre 75 i 80 anys i que era l'últim tren per tenir fonts orals primàries. El principal s'ha aconseguit, conservar aquesta memòria sobretot que no es perdi per les generacions futures.
Per què "L'abraçada del PSUC" és una bona opció per aquest Sant Jordi?
Juan Ortiz, professor i escriptor: Recomano aquest llibre perquè és la unió de molts fragments de memòria, de molts materials jo els he cosit i sobretot amb la veu en off de dos veterans, van explicant i ha estat donar-li cos. I aquest cos es converteix en una abraçada a un arbre, amb les arrels de la fundació l'any 36 amb el tronc de les organitzacions i sobretot amb moltes branques, que és on hi havia presència del PSUC. Tot aquest mosaic hi és en aquest llibre.
Juan Ortiz relaciona la diada de Sant Jordi amb l'amor i la sensualitat. Això el porta a lligar aquesta data amb la de l'1 de maig del 66, moment en què, en un acte també d'amor, les persones vinculades al PSUC es van proposar evitar que els seus descendents patissin les conseqüències del franquisme.
Juan Ortiz, professor i escriptor: El dia de Sant Jordi és el dia nacional de Catalunya, és el dia de l'amor, de la sensualitat. I aprofitant això, el dia 1 de maig de 1967 a l'Ermita de Sant Simó va començar un altre dia de l'amor que va ser el combat contra la dictadura perquè és en si mateix un acte d'amor perquè les generacions futures no haguessin de patir la repressió que es va patir durant molts anys.
Juan Ortiz també és autor del llibre "Antifranquistes de Mataró davant del Tribunal d'Ordre Públic (TOP)".