El Maresme no ha fet els deures i ha presentat, a la primera convocatòria per construir habitatge públic, la meitat dels solars que la Generalitat esperava rebre. Així ho han confirmat Xavier Amor, secretari de Governs Locals i de Relacions amb l'Aran; i Jordi Mas, director general d’Habitatge; en la seva visita a la comarca aquest divendres. Les últimes dades facilitades, al passat mes de maig, s’havien cedit 28 terrenys amb un potencial de construcció de 673 habitatges.
Xavier Amor, secretari de Governs Locals i de Relacions amb l'Aran de la Generalitat: La situació del Maresme és el que venim a explicar avui. Ens hagués agradat que el Maresme aportés més terrenys. En aquesta primera convocatòria s’han proposat solars per construir 600 habitatges i desitgem que al desembre, que tornem a obrir la convocatòria, el Maresme pugui aportar-ne molts més.
Jordi Mas, director general d’Habitatge: En aquest marc de col·laboració entre la Generalitat i els ajuntaments, és cert que hem detectat que el Maresme podia aportar més del que ha aportat. Entenem que s’ha de fer aquest treball d’acostament als ajuntaments per explicar amb detall en què consisteix el mecanisme de suport que hem dissenyat des de la Generalitat per afavorir una dinàmica més proactiva en els propers mesos.

Amor i Mas han participat en el Consell d’Alcaldies per mirar d’incentivar que a la propera convocatòria, prevista pel mes de desembre, els ajuntaments presentin un nombre major de terrenys. Per aconseguir-ho, s’han prestat a resoldre dubtes i han explicat els diferents mètodes de finançament per construir el nou habitatge, les subvencions a fons perdut existents o l’assessorament i acompanyament que es brinda durant el procés.

14 dels 30 municipis del Maresme han cedit terrenys a la primera convocatòria
El cert és que, tal com ja va avançar tvmataró el passat mes de març, al Maresme només 14 dels 30 municipis que l’integren van presentar solars a la convocatòria oberta per la Generalitat. D’aquests, la majoria no tenien promotor assignat i, per tant, serà l’administració catalana l’encarregada d’organitzar un concurs per trobar-ne. Entre les localitats que en aquell moment van anunciar que cedirien més espais hi havia Canet de Mar, amb un total de 13; Arenys de Mar i Mataró, amb 5 i Sant Pol de Mar, amb 4.

15 localitats maresmenques sense sol disponible o construint per altres vies
Per contra, hi ha la meitat de la comarca que ha decidit no participar en aquest procediment per diversos motius. N’hi ha que no disposen de solars disponibles per cedir com és el cas d’Alella, Montgat o Sant Vicenç de Montalt. Altres, en canvi, s’estan encarregant de construir per compte propi. Un exemple és Cabrera de Mar o Premià de Dalt. Una altra casuística és la de Tordera on detallen que el problema en el seu municipi és que hi ha molts habitatges buits. És per això que, abans d’alçar-ne de nous, estan treballant en una ordenança per tornar-los a entrar al mercat.
50.000 habitatges protegits a Catalunya, 1.200 dels quals al Maresme?
La iniciativa de construir fins a 50.000 habitatges públics a Catalunya d’ara fins al 2030 va ser anunciada per Salvador Illa a finals de l’any passat. Segons el president de la Generalitat, l’administració estava en disposició de fer una inversió anual de 1.100 milions d’euros, 4.400 en tot el mandat. Segons les paraules de Jordi Mas d’aquest divendres, al Maresme es tindrien controlats terrenys on s’hi podrien construir, potencialment, 1.200 habitatges.