Sabríeu dir quantes hores al dia passeu immersos en el món digital? D’aquestes, quantes creieu que es podrien considerar d’oci i quantes estarien més aviat vinculades al treball? La sisena edició del Festival Panòptic ens planta aquesta pregunta als morros per convidar-nos a reflexionar sobre els límits que hi ha entre l’espai digital i el treball. Uns límits que cada vegada són més difusos.
Elisenda Triadó, codirectora Festival Panòptic: Moltes vegades portem la feina a sobre, amb el mòbil o el rellotge. Si ens fixem en el temps d’ús d’aquests dispositius, moltes vegades equival a una mitja jornada. Has estat quatre hores dedicant-te a l’oci? O també has mirat coses de la feina? O quan utilitzem els xarxes socials, per exemple, i entrem en algoritmes que fan guanyar diners a empreses, en realitat també estem treballant per algú altre, repetint dinàmiques de treball. De la mateixa manera que passa amb els videojocs.
Fa dies que hi ha moviment a la Presó, l’edifici pioner pel sistema panòptic que dona nom al festival. Hi estan muntant ‘La fàbrica transparent’, un dels plats forts d’aquesta edició. Comissariada pel mataroní Marc Villanueva Mir, l’exposició ofereix tres espais, creats per tres artistes.
Roc Domingo, codirector Festival Panòptic: L’exposició vol buscar les tensions que hi ha entre el temps d’oci i treball a través dels videojocs. Tenim, per exemple, una instal·lació d’en Roc Parés que proposa un videojoc infinit on no pares de jugar per aconseguir monedes, esquivant fàbriques, per ser el treballador del mes.
A través del cinema i les arts visuals, el Panòptic es fixa en l’impacte que tenen les noves tecnologies en les societats contemporànies i en com canvien el dia a dia. Ho fa amb un programa d’activitats per a tots els públics que s’enceta aquest dimecres, 29 de maig, amb la projecció de ‘Tiempos Modernos’, de Charles Chaplin. Tot un clàssic que es podrà veure al Foment Mataroní, un dels tres espais de la sisena edició al costat del Cafè Nou i de la Presó. Fins diumenge 2 de juny hi haurà més projeccions, la tradicional secció de curtmetratges, tallers, un vermut electrònic o, com a novetat, una trobada de professionals del sector audiovisual.