Els pagesos catalans s'han sumat a les mobilitzacions que des de fa uns dies tenen lloc a diversos països europeus per protestar contra la política agrària de la Unió Europea. Jaume Pera i Marc Pruna, de l'Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix, expliquen a l'Entrevista de Mataró Ràdio que la normativa els obliga a fer un munt de feina burocràtica i que els preus de producció augmenten mentre els de venda es mantenen baixos. Un altre aspecte són les normatives de protecció alimentària a que es veuen obligats mentre arriben productes de fora la Unió Europea que no requereixen les mateixes garanties fitosanitàries i que es cultiven amb preus de mà d'obra barata. Sobre l'estat d'emergència pel decret de sequera, afirmen que la zona agrícola de Mataró s'abasteix d'aigua de pous propis i que els pagesos locals són els primers interessats en no sobreexplotar uns aqüífers cada cop més afectats per la sequera.
JAUME PERA, president Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix
L'administració europea, en aquest cas per delegació la catalana o l'espanyola, ens imposa tota una sèrie de documents, papers; nosaltres en diem més aviat traves.
MARC PRUNA, vicepresident
T'estàs trobant que tot això, al final t'està incrementant el preu de producció, el preu de cost d'aquell producte. Si hem d'invertir una sèrie d'hores a fer coses que no ens pertoquen, tot això s'ha de repercutir. I el problema és que no repercuteix. Per què? Doncs perquè estem treballant a preus baixos.
JAUME PERA
Algunes empreses del sud d'Espanya han anat a produir a l'Àfrica, al Marroc, per evitar-se tots aquestes costos de producció que tenim aquí. I aleshores porten el seu producte produït allà cap aquí. Com pots competir amb un salari mínim d'allà que és irrisori. Amb unes garanties de fitosanitari que gairebé són inexistents.
I el tema del relleu generacional és una de les preocupacions actuals. A les finques de la zona de les Cinc Sénies-Mata-Valldeix, que n'hi ha una quarantena, només hi ha quatre o cinc explotacions que tinguin relleu.
MARC PRUNA
Ja fa 40 anys que hi va haver gent que va començar a tenir problemes de sequera. Hi ha gent que està connectada a la xarxa de ciutat i els hi poden controlar perquè saben el consum que tenen i els hi poden retallar. A nosaltres, que tenim un pou que extraiem la nostra aigua per fer el reg...
JAUME PERA
Aquí es tracte de ser conscient. Si tu saps que la capacitat dels aqüífers és determinada, tu el que no faràs és explotar el nostre aqüífer. I els sistemes de reg que tenim avui en dia, des de fa uns quants anys, l’eficiència del reg no té res a veure. Ho portem gota a gota, microasperció i molt controlat. Sabent quina quantitat d'aigua necessita cada planta. I ho gestionem també per una component econòmica. Nosaltres hem de treure aigua del pou i per tant pagar energia. I quan regues tornes a pagar energia. Amb la qual cosa, si no som eficients no hi ha res a fer.