Els nous serveis municipals d’orientació a les persones amb dependència i als seus cuidadors ja tenen l’agenda completa, i fins i tot llista d’espera. Des que es van posar en marxa aquest mes de setembre, l’Oficina de Cures ha atès 10 casos de manera personalitzada. La demanda dels dos serveis gratuïts ha posat en evidència la necessitat de comptar, d’una banda, amb l’oficina de cures, un punt d’informació sobre els recursos socials i econòmics, a l’abast de les persones que necessiten cures i les seves cuidadores, i també el Centre d’Autonomia Personal, un catàleg de recursos per millorar l’accessibilitat del domicili i l’entorn. Uns serveis que ja s’està donant a conèixer als seus potencials usuaris des dels CAPS, hospitals, ortopèdies, centres de rehabilitació i residències.
Lídia Nadal, tècnica Care City Lab: Aquesta necessitat des de l’Ajuntament ja fa molt temps que es coneix que hi era. La creació de l’oficina de cures ve a donar resposta a totes aquestes necessitats. Pel que fa al centre de l’autonomia personal, xarxa sirius, és el vuitè de tota Catalunya, fina ara la gent havia d’anar a Granollers a trobar aquesta informació i fins i tot molta gent no sabia que hi havia centres per l’autonomia personal i, per tant, es quedaven sense aquesta oportunitat. Són serveis que s’estaven esperant amb candeletes, professionals que coneixen aquest sector sabien que era imprescindible, i per això des del moment d’inici ja està havent-hi una important demanda.
El Mataró Cuida Care City Lab és un ecosistema de les cures i s’inaugurarà com a tal a finals d’aquest mes de novembre. Un centre que, a banda d’aquests dos serveis d’orientació a la ciutadania, també treballa en l’àmbit de la recerca i l’Espai Fragilitat. El camp que queda per recórrer pretén dirigir-se també cap a les empreses.
Lídia Nadal, tècnica Care City Lab: continuar creixent, més que no pas que falti alguna cosa, jo diria que continuarà creixent, tant en línies d’investigació com la part de transferència. Encara el que s’ha d’acabar d’arrencar és la implicació de l’empresa, que pugui venir a testar els seus prototips o els seus productes en els espais simulats, que permeten provar coses en un entorn el més semblant a la realitat: l’habitatge, una habitació de residència i una consulta simulada.
Precisament per donar a conèixer la feina que es fa al Mataró Cuida Care City Lab i en el marc de la 2a Jornada Científica CareCityLab, aquest divendres s’ha organitzat una jornada de portes obertes i una a visita guiada a l’Espai Mataró Cuida-CareCityLab.