Des d’aquest mes de gener la Unió Europea imposa als estats una nova llei de reciclatge del tèxtil. A partir d’ara, la normativa 7/22 de residus i sòls contaminats per a una economia circular estableix que la gestió d’aquests residus s’haurà de realitzar de manera separada a la resta de deixalles municipals. A Catalunya, actualment, només es recicla el 13% de les 145 mil tones de residus tèxtils que es generen. Això representa una despesa de 30 milions d’euros que paguen els ciutadans. Tot plegat en un territori, el català, on cada persona genera uns 22 quilos de residus tèxtils cada any, i on ja existeix el Pacte per la moda circular, un acord voluntari en què col·laboren 120 entitats públiques i privades i que pretén assolir el 30% de recollida selectiva. Ara mateix prop del 90% de la roba acaba al contenidor gris o la incineradora.
En el nou context, cada municipi podrà optar pel sistema de recollida dels residus tèxtils que més li convingui per tal d’assolir l'objectiu que marca la nova normativa: recollir quatre quilos i mig de roba per persona i any, una xifra que supera els 2 quilos i mig que s'havien de recollir fins ara.
Aquesta nova llei del reciclatge de residus tèxtils no requereix als ajuntaments la instal·lació de contenidors al mateix nivell que els del plàstic, el vidre, el paper, la fracció orgànica o el rebuig. S'habilitaran punts de recollida en establiments comercials, es destinaran espais dels municipis als residus tèxtils i es donarà rellevància a les deixalleries. El paper protagonista, però, el tindrà la ciutadania, a qui se li demana un esforç per reciclar de manera correcta la roba i el calçat.
David Bote, alcalde de Mataró president Federació de Municipis de Catalunya: no és el mateix portar una peça de roba a una botiga on després la netejaran i la tornaran a vendre, que deixar-la en un contenidor de la fracció resta, que estigui bruta i barrejada i, per tant, l’única cosa que se’n pugui fer sigui trinxar-la i convertir-la en fil.
La legislació espanyola que trasllada la directiva europea de residus obliga els ajuntaments a repercutir en els impostos el 100 per cent de les despeses d'aquest servei. Això ha fet que, de manera generalitzada, s'hagi hagut d'apujar la taxa d'escombraries. Ara, a més, caldrà sumar la despesa que generarà el reciclatge dels residus tèxtils.
Meritxell Budó, alcaldessa de la Garriga i presidenta Associació Catalana de Municipis: Si no fem bé aquesta feina, com a mínim suposarà un major cost per l’Ajuntament, perquè el tractament del quilo o la tona de rebuig cada vegada serà més car. Per tant, és cosa de tots fer aquest esforç per evitar que la taxa de residus s’hagi d’anar incrementant.
Està previst que s'engeguin campanyes informatives per fomentar el reciclatge de la roba i el calçat durant el primer trimestre d'aquest 2025.