Els fills menors d’edat són habitualment les víctimes silencioses i invisibles de la violència masclista. El cas que ha destapat tvmataró d’una sentència judicial que obliga una mare maltractada, la Sílvia, a portar el seu fill a les visites acordades amb el seu exmarit, n’és un exemple. El forense mataroní Manel Salas, que acumula més de 30 anys d’experiència a diferents jutjats, explica que les conseqüències psicològiques per aquests menors són les mateixes que les de les dones.
Manel Salas, metge forense dels Jutjats de Mataró: Hem visitat menors per valorar l’impacte traumàtic de les seqüeles que puguin tenir per aquestes situacions i són les mateixes que en una víctima de violència de gènere, encara que només hagin estat testimoni dels fets i hagin vist la violència de l’home cap a la dona. Només per això, ja són víctimes directes.
Una situació que el sistema judicial sovint no té prou en compte.
Manel Salas, metge forense dels Jutjats de Mataró: És un lot global. Moltes vegades tractem de protegir les dones judicialment amb una ordre de protecció, però el menor continua amb aquesta situació d’ambivalència i continua rebent aquesta violència per fer mal a la dona perquè l’agressor ja no li pot fer mal directament.
La principal tasca dels metges forenses com Manel Salas és la d’informar els jutges de tots aquells aspectes mèdics i biològics que envolen una causa judicial. Als Jutjats de Mataró n’hi ha un total de 6. Actuen sempre a requeriment dels magistrats, que també determinen què s’ha de valorar en cada cas.
Manel Salas, metge forense dels Jutjats de Mataró: Els nostres informes no són vinculants pel jutge, però se suposa que nosaltres informem des de la part objectiva de la situació i el jutge té en compte les nostres valoracions i les nostres recomanacions.
Quan es tracta d’una denúncia per violència masclista, primer es descriuen les lesions físiques de la víctima i s’apunten alguns dels aspectes psicològics que pateix la dona. En una fase més avançada i amb més temps es fa una valoració més detallada de les seqüeles i s’analitza en quin entorn social i familiar han tingut lloc les agressions o quina és la situació econòmica d’aquestes persones.
Si el jutge ho demana, els forenses també poden determinar quin nivell de risc hi ha de reincidència i que aquella dona torni a ser víctima d’una altra situació violenta. Uns informes que aquests professionals reivindiquen que haurien de ser més decisius en el moment de prendre segons quines resolucions judicials.
Manel Salas, metge forense dels Jutjats de Mataró: Crec que haurien de ser determinats. Nosaltres partim de la base de l’objectivitat i el que nosaltres fem és informar el jutge per intentar aclarir el màxim d’extrems possibles de tot el que li passa a la víctima o perquè actua o reacciona d’una manera determinada.
El metge forense mataroní defensa que l’objectiu és fer notar a la víctima que no se la vol jutjat i que se li fa costat.
Manel Salas, metge forense dels Jutjats de Mataró: En aquestes situacions no només la protegim de l’agressor, tenim cura de la seva salut mental per evitar la victimització secundària i li donem eines perquè se senti recolzada. Moltes vegades ens donen les gràcies per escoltar-les, quan és el primer que s’ha de fer amb elles.
Tot i que en els darrers anys s’ha avançat en la lluita contra les violències masclistes, Salas creu encara s’hi pot fer molt més per entendre millor aquesta xacra social i quina ha de ser la millor manera d’abordar-la per intentar erradicar-la.