En aquest taller de Breda, a 40 quilòmetres de Mataró i a la comarca de la Selva, s’hi elabora un dels elements imprescindibles i esperats de la nit de les Havaneres: els gots de rom cremat. Una peça que des de fa més de 20 anys es fa manualment, una per una, al taller de ceràmica i terrissa de la família Majó.

Per a ells, fa tants anys que el fan, que Mataró ja no és només un client sinó pràcticament part de la família.
Antoni Majó, taller de ceràmica i terrissa Majó: Nosaltres quan parlem d’aquest got, no és el de cremat, és el got de Les Santes perquè fa tants anys que el fem que li ha quedat aquest nom. Per què el fem nosaltres? Som una indústria petiteta, pare i fill, aquí al poble hi ha indústries que produeixen moltes quantitats i demanar-los 2.000 gots els va malament perquè són màquines automatitzades. Aquí es fa una mica amb màquina, però la resta és manual. (...) M’he trobat anant a una fira que em diguin “ai, tu ets el dels gots de Mataró”, que et reconeguin és una satisfacció. Mataró no és un client, és com de la família perquè li dic al meu fill que ens avisaran d’aquí poc els gots de Mataró, a veure quin segell serà aquest any?
Però quin és el procés per elaborar aquests gots de terrissa? Tot comença amb grans quantitats de fang, que s’han de fer a petites peces. En Marçal posa amb molta cura cada una de les porcions a la màquina i les treu.

Aquest és l’únic pas en el qual intervé una màquina. Després es marquen els segells, s’envernissa el gotet i finalment es col·loquen al carretó, a punt per fornejar.

Antoni Majó, taller de ceràmica i terrissa Majó: Els fem amb un motllo metàl·lic perquè surtin tots idèntics. L’únic que es canvia és el logo, que es canvia cada any, sín dos logos que es marquen per davant i per darrere. Et poses a la maquineta, agafes el tros de fang, la màquina fa el got, el deixem reposar, el marquem, de matí per tarda ja es pot repassar de la vora, al sol a assecar i quan els tenim gairebé tots fets, aprofitem i fem la fornada.

En total 2.300 gots de rom cremat es comencen a preparar tan bon punt reben l’encàrrec, a principis d’estiu, per poder-se repartir puntualment la nit de les Havaneres. És la família Majó que s’encarrega personalment de fer entrega de la comanda, que per a ells ja és una tradició dins del seu calendari.
Una got artesà, que per a molts és una peça de col·lecció
No són dos ni tres els mataronins que marquen cada any la nit de les Havaneres, no només per escoltar la tradicional música marinera o gaudir del rom cremat, sinó per endur-se a casa la peça estrella de la nit: el got de rom cremat. Per a alguns són un autèntic tresor i els col·leccionen des de fa gairebé més de 40 anys. És el cas d’en Quim Tudela, que durant molts anys va estar darrere del taulell preparant i servint el rom cremat. Avui dia té un got de cremat pràcticament de cada any.

Quim Tudela, col·leccionista de gots de rom cremat: Feia cremat i ens quedàvem el got que ens tocava a nosaltres i a partir d’aquí vaig pensar que si un any el tinc, l’any que ve també el voldré. 82, 83 i 84 els tinc seguits i són els primers que vaig fer. Cada any molta gent l’espera, el got.
Aquest any, el taller Majó ja té a punt els 2.300 gots de rom cremat que han de transportar fins a Mataró per poder-se repartir la nit de les Havaneres.
Rep les notícies més destacades de Mataró i el Maresme al WhatsApp
- Prem aquest enllaç, clica seguir i 🔔 activa la campaneta
Dona't d'alta al canal de tvmataró i que no se t'escapi res!