El ramadà ha acabat fa just una setmana i en aquestes dates assenyalades pels musulmans no hi falten els dolços. Al barri de Rocafonda, fa pocs mesos que s’hi ha obert un negoci amb tota mena de pastes tradicionals dels països àrabs. Es tracta del Berebar, regentat per la Raquel Cruz i el Mustafa el Khattabi. El que no es pensava la parella és que la seva clientela majoritària fossin veïns del barri d’origen espanyol captivats per aquests dolços marroquins.
Raquel Cruz, propietària Berebar: Vam començar amb un forn i pastisseria artesana perquè jo vinc d’aquest sector i veient que estem a un barri on la clientela ens demana aquests productes vam introduir els dolços típics àrabs. Tenim clientela marroquina, però és veritat que qui més s’interessa per aquest producte és una clientela autòctona. Generalment, els marroquins treballen aquests productes a casa com a tradició, sobretot en festes grans com el ramadà o la festa del xai.
La baklava libanesa és un dels productes estrella de l’establiment, amb una gran varietat de gustos. Però tampoc hi falten les ghribía, un tipus de galetes amb base de fruit sec, o els briuat, uns farcellets farcits i banyats en almívar. També tenen basbousa, una mena de pa de pessic fet de sèmola i els rkhama, que combinen cacauet i xocolata. Les shebaquia, d’origen marroquí, són pastes fregides en forma de flor i curiosament s'acostumen a menjar amb sopa durant el ramadà fent una combinació dolç-salat que deixa boca-badat a més d’un. En termes generals, els dolços marroquins tenen una base de fruit sec i estan banyats en almívar, fet que fa que siguin molt dolços.

rkhama, dolç marroquí
Raquel Cruz, propietària Berebar: L’aiguanaf és la base de tot, també es fa servir l’aigua de roses. Són almívars molt perfumats i molt dolços.
El Mustafa assegura que tota aquesta rebosteria no falta a cap casa i recorda que els dolços marroquins no són tan diferents a altres postres d’origen espanyol.
Mustafa el Khattabi, propietari Berebar: parlem de pastes àrabs, però són molt semblants a les que es venen a Andalusia com massapans o mantegades. A totes les nostres cases n’hi ha, per exemple per berenar, i acompanyats de te.
A Mataró la comunitat marroquina és la més nombrosa després de la població autòctona. Segons l’últim cens fet l’any passat, hi ha 8.761 marroquins, sobretot concentrats als barris de Rocafonda i Cerdanyola.