Davant de fortes pluges i les possibles inundacions derivades, qui encapçala la gestió de l’emergència són els Bombers de la Generalitat. En coordinació amb altres cossos com ara els Mossos d’Esquadra, la Policia Local o, en algunes ocasions, amb els Agents Rurals, aborden la situació posant el focus, prioritàriament, en les persones.
Joan Carles Romero, oficial cap del Parc de Bombers de Mataró: Estem en un medi que és agressiu i que nosaltres entrem quan tothom surt. Els perills que anem trobant intentem solucionar-los. La primera tasca que fem és el salvament de persones. És la prioritat. Posteriorment, inundacions en baixos, locals, ascensors, mirar si ha fet malbé alguna estructura dels edificis...
A banda del rescat i salvament, els Bombers també s’encarreguen de gestionar el retorn a la normalitat després d’una inundació. És per això que, un cop han assegurat que cap vida corre perill, el seu objectiu passa a ser drenar l’aigua per evitar infeccions i fer una avaluació dels danys materials. Dues feines que alguns dels Bombers del Parc de Mataró han dut a terme, recentment a València. Un d’ells ha estat l’oficial cap, Joan Carles Romero, qui afirma que mai abans havia vist en primera persona una catàstrofe amb tanta dimensió.
Joan Carles Romero, oficial cap del Parc de Bombers de Mataró: Totes les aigües estancades són una font de malalties. A més, si queden estancades poden malmetre ponts de carreteres, cimentació d’edificis, infraestructures de comunicació...
El temps variable d’aquesta tardor, sumat a l’emergència del País Valencià, ha tornat a posar sobre la taula el debat dels edificis construïts en zones inundables. Respecte a aquest assumpte, una de les branques que conformen la Direcció General dels Bombers és la prevenció i és precisament aquesta secció qui autoritza o no la construcció de nous edificis tenint en compte aspectes, com ara, el risc d’inundacions.
Joan Carles Romero, oficial cap del Parc de Bombers de Mataró: És difícil minimitzar perquè va en funció de la quantitat de pluja. El que sí que s’ha de tenir en compte és el període de retorn de les pluges, és a dir, cada quant de temps es preveu que hi haurà pluges per sobre del normal. S’hauria de construir en funció d’aquestes previsions. És bastant difícil perquè l’aigua té el seu lloc per on passar, i acaba passant.
El Parc de Bombers de la capital del Maresme disposa del nombre de professionals que fan falta per atendre el total d’actuacions que es fan durant l’any a la zona. Tot i així, la Direcció General els ha promès, de cara l’any vinent, l’arribada d’una barca de salvament que els permeti fer rescats al mar.
Joan Carles Romero, oficial cap del Parc de Bombers de Mataró: Mataró dins de la catalogació dels Parcs de Bombers és un parc tipus A, amb màxima dotació de personal. Clar que ens agradaria tenir més comandaments però tenim la que tenim.
Per molts efectius que es disposin als parcs de Bombers però, l’oficial cap de Mataró, Joan Carles Romero, recorda que la prevenció davant una emergència és una feina compartida. En aquest sentit, demana a la ciutadania no posar-se en perill davant episodis de fortes pluges així com seguir les alertes que emet Protecció Civil.