És possible que alguna vegada els hagi vingut de gust fer una copa de vi però hagin desistit perquè havien de conduir o estaven prenent medicació. Històricament han estat situacions incompatibles, però ja fa anys que el sector aposta pel vi sense alcohol com a alternativa per a aquelles persones que no poden o no volen beure alcohol. Una tendència que no para de créixer. I és que és una bona opció per a perfils ben diversos, com ara dones embarassades, treballadors en horari laboral o, senzillament, persones que en compren per cuinar o per descobrir nous productes.
Carles Mata, Família Torres: Nosaltres ja fa anys que treballem amb el vi sense alcohol. Vam començar amb el blanc, amb el moscat, de la gamma Natureo, i la demanda va pujant cada vegada més. De fet, ja hem tret un rosat, un negre i un escumós. El consum puja tant a les llars com en restauració. Fins al punt que aquest any hem previst una injecció de diners per ampliar la línia de producció, perquè ens ha quedat petita davant d’una demanda tan alta.
La mateixa tendència ha notat Eric Candel, que importa vins de la Provença francesa.
Eric Candel, importador: Hi ha hagut una tendència d’increment amb el consum de productes sense alcohol. Va començar amb la cervesa, que abans era estrany trobar-ne, i ara pràcticament qualsevol restaurant té aquest tipus de producte. Amb el món del vi passa exactament el mateix. Nosaltres vam començar amb el rosat, després vam passar als blancs i ara ja anem cap als negres. A més, les noves generacions cada vegada es cuiden més i fan un consum de l’alcohol més responsable.
Tots dos han participat a la segona edició de Vinifíca’t, la cita que ha organitzat Comercial Anma al foyer del TecnoCampus com a punt de trobada entre professionals del sector de l’hostaleria de la comarca i el Vallès amb una seixantena de cellers. Durant tot el dia han pogut conèixer i tastar més de 470 referències de vins tant nacionals com internacionals mentre compartien experiències i una estona d’oci.
Raquel Montero, gerent Comercial Anma: El dia a dia de l’hostaler és intens, per això està bé que tinguin un moment com aquest per fer una mica d’esbarjo, mirar com va el mercat, rebre feedback i conèixer aquells vins que no tenen temps de tastar.
Montero compartia als micròfons de tvmataró que des de Comercial Anma també han notat l’auge de l’interès pels vins sense alcohol, especialment durant les passades festes de Nadal.
Actualment, la producció de vins desalcoholitzats és un procés complex, perquè requereix una gran inversió en maquinària. Per això de moment és difícil veure cellers petits que hi apostin. Ara bé, la pregunta del milió és: hi ha diferència al paladar? Depèn. En alguns vins ni tan sols es nota, però en d’altres la manca d’alcohol es tradueix també en una manca de cos que, sovint, es compensa amb un alt contingut en sucre.