La Generalitat vol tancar en 10 anys una dotzena d’abocadors i fomentar el reciclatge per reduir la contaminació a tot el territori. Això és el que es desprèn de la presentació que l’Agència de Residus de Catalunya ha fet aquest dimecres a Mataró, durant la cloenda del Recuwaste. El Govern ha triat el congrés per presentar la seva proposta més ambiciosa per poder apropar-se al que demana Europa en matèria de reciclatge: un 65% per al 2035. La proposta, però, encara està pendent de ser aprovada i de finançament.
Albert Planell, director de l’Agència de Residus de Catalunya: El 2035 hem de portar només el 10% dels residus municipals als abocadors i ara hi estem portant el 31%. No hi ha gaire alternatives: hem de tancar abocadors i deixar-ne els mínims per complir el 10%. L’objectiu important per al 2035 és que aconseguim passar del 40% en reciclatge al 65%.
Aquesta proposta, que també preveu adaptar alguns abocadors per fer-los més eficients i millorar algunes infraestructures, entre elles,, el Parc Circular de Mataró Maresme, ha centrat la cloenda del Recuwaste, però no ha estat l’únic acte que ha generat debat. En aquest últim dia, s’ha parlat, per exemple, de la relació entre tecnologia i el medi ambient o de com reciclar els residus tèxtils. Per als organitzadors del congrés, aquesta vuitena edició del Recuwaste ha estat un èxti en tots els sentis.
Leandro Barquín, director de la Fundació Fòrum Ambient, responsable de la secretaria científica del Recuwaste: En aquesta edició hem millorat, som a les mateixes xifres, amb uns 700 inscrits. Però hem aconseguit una cosa que no havíem assolit fins ara: és la primera vegada que el segon dia del congrés tenim l’auditori ple de gom a gom. Això vol dir que el contingut que proposa Mataró a nivell és interessant.
De cara al proper congrés, que serà el 2027, el Recuwaste es planteja ara dos objectius: d’una banda, treballar en la proposta que ha de suposar la desaparició a la llarga dels abocadors, i de l’altra, reforçar el paper dels ajuntaments i, sobretot, de les empreses locals per assolir una gestió dels residus eficient.
L'ajuntament de Mollet del Vallès guanya el premi al treball més innovador de gestió de residus
El Recuwaste ha posat punt final a la seva 8a edició amb el lliurament del Premi Alfonso Maíllo al treball més innovador de gestió de residus. El projecte guanyador ha estat el de les Taronges Urbanes del barri de Santa Rosa de Mollet del Vallès.
El consistori evita que aquests fruits es converteixin en residus orgànics fent-ne melmelada per al banc d’aliments, que gestiona la Creu Roja i Càritas. Aquesta iniciativa es va engegar l’any 2021. No són els únics ajuntaments que fan iniciatives com aquestes, però el seu valor afegit és que hi impliquen escoles i col·lectius amb diversitat funcional, tant en la recollida i classificació de les taronges, com en l’elaboració de la melmelada a l’obrador. Una manera d'involucrar-se en la gestió de residus des d’una mirada integradora.
Ferran Segarra, regidor de Justícia Ambiental i Ecologisme de Mollet del Vallès: Aquesta gestió dels fruits dels arbres ja es fa a altres municipis, però el valor afegit que nosaltres hi veiem és com fem les relacions entre els alumnes de primària i secundària per fer la classificació de les taronges, aquesta part més coeducadora. I també tots els col·lectius que participen en l'obrador.
Informa: B. Doñate
Rep les notícies més destacades de Mataró i el Maresme al WhatsApp
-
Prem aquest enllaç, clica seguir i 🔔 activa la campaneta
Dona't d'alta al canal de tvmataró i que no se t'escapi res!