Mataró acull des d’aquest dimarts la vuitena edició del Recuwaste, el congrés sobre la gestió de residus, l’economia circular i la transició energètica. La primera jornada del congrés, que s’ha ubicat al TecnoCampus, s’ha centrat en la manca de recursos naturals; la importància del reciclatge i el paper d’administracions, empreses i ciutadans per a la preservació del medi ambient.
Durant la ponència inaugural, la investigadora Heike Freire i l’activista Carlos Taibo han instat els assistents a prendre consciència d’una problemàtica mediambiental que és global però que també afecta a nivell local. En el cas de Catalunya, els reptes que es plantegen com a solució, els marca Europa: l’exigència comunitària és que el 2035 s’arribi a reciclar el 65% dels residus.
Albert Planell, director de l’Agència de Residus de Catalunya: En aquests moments sobre estem al 40%. Hem d’incrementar un 25% aquesta xifra i això vol dir que hem de fer moltes coses. No arribarem a aquest 65% només parlant de com hem de reciclar. Hem de començar des dels inicis, és a dir, com es fabrica.

Una de les solucions proposades per avançar és l’economia circular. Per als experts, separar bé els residus és vital per reaprofitar-los, però també ho és que les empreses canviïn el disseny dels productes per allargar-los la vida. Aquest canvi d’actitud seria el camí cap a una economia més sostenible, una situació que, al Maresme, sembla ser que es comença a percebre.
Maria Armiñana, responsable de la Càtedra d’Economia Circular i Sostenibilitat del TecnoCampus: Des de la càtedra vam fer fa uns anys el Baròmetre d’Economia Circular, i després, un estudi al territori a nivell de circularitat. Vam veure que el Maresme està molt similar al global de Catalunya pel que fa a la circularitat, sobretot gràcies a les petites i mitjanes empreses. Però, com a experta, crec cal seguir avançant.
Maria Armiñana, en primer terme a l'esquerra.
Aquest primer dia del Recuwaste també ha fet èmfasi en l’eficiència de la recollida selectiva per complir el que demana Europa. A banda de l’anomenat ‘porta a porta’, alguns ajuntaments estan apostant pels contenidors intel·ligents, un sistema que funciona amb identificadors. Al Maresme ja l’aplica Premià de Mar; està previst que el Masnou ho faci aviat i Mataró estudia implementar-lo.

Conchita Vicaria, cap de la Gestió Ambiental Local de la Diputació de Barcelona: Amb aquest sistema es perd l’anonimat que hi ha amb l’ús dels contenidors oberts. En altres ciutats i models de ciutat s’ha vist que és un sistema que funciona: els ciutadans es veuen obligats a fer-ho bé perquè saben que els poden identificar. Què busquem? La corresponsabilitat de la ciutadania.
Una idea en la que també s’està insistint molt en aquest congrés és que les empreses han d'adaptar-se per poder fer una gestió sostenible dels residus i que depenen de les administracions per aconseguir-ho. O almenys això és el que s’ha plantejat en una de les taules rodones organitzades a la tarda sobre transició ecològica en la indústria, on representants del sector químic, l’automoció o la consultoria en medi ambient, han analitzat les diferents propostes que hi ha al mercat i les tecnologies de què disposen per assolir-ho.
Josep Casas, gerent de la CECOT: Les empreses han d’assumir la transició energètica com un repte i una oportunitat. Però costa que tot vagi a l’hora; que tot funcioni com un engranatge; que l’administració reguli com ha de regular i que ajudi les empreses en aquest sentit. De vegades demanen a les empreses que siguin expertes energia, en residus..., en massa coses i perquè tot funcioni el paper de les administracions és clau.
El Recuwaste, que està organitzat per Maresme Circular amb el suport de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, acabarà aquest dimecres amb més ponències i taules rodones. Un dels actes destacats del dia serà la presentació del Pla d’Insfraestructures de Catalunya, que ha de posar sobre la taula un altre debat clau: el del final ja anunciat dels abocadors per preservar l’entorn.
Informa: B. Doñate
Rep les notícies més destacades de Mataró i el Maresme al WhatsApp
-
Prem aquest enllaç, clica seguir i 🔔 activa la campaneta
Dona't d'alta al canal de tvmataró i que no se t'escapi res!