Les Diablesses de Mataró han estat les guardonades amb el Premi Consol Nogueras d’aquest 2025. En la que ha estat la quarta edició d’aquest reconeixement, els membres del Jurat han volgut destacar la trajectòria d’aquesta colla institucional l’any que celebren el seu 40è aniversari. A més, també han posat en valor la seva aportació a la cultura popular de la ciutat des d’un punt de vista feminista.

Entre les propostes que va presentar la ciutadania, l’assemblea de dones d’Esquerra Republicana va acabar escollint la de Les Diablesses, una candidatura que, per cert, es va estar repetida. Un dels motius que ha propiciat la seva elecció ha estat que es tracta d’una formació creada i integrada només per dones. Un factor clau a l’hora de reivindicar, per part d’aquesta colla, el paper de la dona dins les festes tradicionals i, especialment, en les colles vinculades al foc.
Anna Salicrú, presidenta d’ERC Mataró: Els hi hem donat el premi precisament per aquesta contribució dins de la cultura popular. Un àmbit també molt masculinitzat. La seva aportació no d’ara, sinó de fa 40 anys, en aquell moment tenia molt de mèrit crear una colla creada només per dones i atrevir-se a tirar foc, una cosa històricament molt masculina. Per tant, hem cregut que la seva trajectòria d’intentar fomentar la igualtat en el camp de la cultura popular a la nostra era mereixedora del premi.

El premi l’ha recollit, com a representant de la colla, Montse Tafalla qui va ser una de les fundadores.
Montse Tafalla, fundadora de Les Diablesses: És un reconeixement i s’ha d’agrair. Estem molt contentes perquè ens han reconegut el que fem les noies per gaudir de Les Santes. Hem de pensar quan vam aparèixer: l’any 1985. Llavors, les colles eren majoritàriament d’homes. Es feien llistes i, misteriosament, sempre passaven per davant els homes. Alguna va tenir la gran idea de pensar algun tipus de comparsa que puguem fer noies. Va sortir llavors la idea de Les Diablesses.

L’Espai Mataró Connecta ha acollit el lliurament d’aquest guardó el qual es va donar a conèixer pels volts del 18 d’abril, dia que coincideix amb l’aniversari del naixement de Consol Nogueras i Seda. Nogueras va ser la primera regidora escollida democràticament a l’Ajuntament de la ciutat. D’altra banda, també es va erigir com una dona pionera en els moviments socials.

Aquest reconeixement fa 4 edicions que s’entrega a persones o entitats que han apostat per convertir Mataró en una ciutat més igualitària. En aquesta ocasió, l’acte ha comptat amb la vicepresidenta del Parlament, Raquel Sans, qui ha ofert una ponència sobre les desigualtats dins de la cultura popular des de diversos punts de vista. En la seva intervenció ha parlat tant des de la posició que ostenta dins del Parlament, com la de membre de la Colla Jove Xiquets de Valls.