Anar i venir de gent aquest diumenge a les pastisseries de Mataró a la recerca d’un dels elements imprescindibles de la revetlla de Sant Joan: la coca. Aquest any però, els clients arriben més esglaonats tenint en compte que n’hi ha que, aprofitant el cap de setmana llarg gràcies al festiu de dilluns, han estat previsors i fins i tot s’han endut la coca abans de l’habitual.
Gisela Barriuso, filla d’una de les propietàries de Casa Graupera: Aquest any és una mica diferent perquè en caure en diumenge, molta gent ha marxat fora. Fins i tot hi ha gent que ho ha celebrat dissabte i ahir teníem coques encarregades. Ha estat una mica diferent a quan cau entre setmana.
Pel que fa als gustos, n’hi ha per triar i remenar. De fruita confitada, pinyons, llardons o farcida de crema, trufa i nata són només algunes de les varietats més populars. Però quines són les que tenen més èxit entre els mataronins?
Marina, clienta de Casa Graupera: Normalment la compro amb fruita i, a vegades, amb crema. A casa però, no agrada molt. Només a mi. Aquest any provaré amb la de pinyons.
Daniel, client de Casa Graupera: A la de Llavaneres som molt fidels i la de crema i pinyons és un capritx meu d’aquest any.
Antonio, client de Casa Graupera: Jo la compro de crema i pinyons.
Mercè, clienta de Casa Graupera: Com que són tan bones agafo una de cada i si puc, repeteixo. Als meus amics els hi porto una coca que enlloc les fan. Quedo bé i els hi porto una coca de Mataró.
Jordi, client de Casa Graupera: Nosaltres normalment fem varietat perquè quedem amb els amics i a cadascú li agrada una. A mi, sobretot, m’agrada la de fruita tot i que hi ha molta gent que treu les fruites. També agafem de llardons a vegades. Avui però, hem agafat de crema i fruites.
A Casa Graupera, treballen sobretot per encàrrec però sempre hi ha aquell client que fins última hora no es decideix a adquirir la seva coca, assumint així el risc de quedar-se’n sense.
Marina, clienta de Casa Graupera: Normalment l’encarrego, però aquest any he vingut ara a veure si tenia sort.
Daniel, client de Casa Graupera: La meva dona l’encarrega sempre. Per Nadal fem neules, per Sant Joan la coca... som clients de tota la vida.
Mercè, clienta de Casa Graupera: En aquesta casa (Casa Graupera) estan molt ben organitzats. Si la demanes, en tens. Si no... vens i si en queda, en queda.
Jordi, client de Casa Graupera: Som família nombrosa i és complicat. Sempre anem a l’últim moment.
La revetlla de Sant Joan habitualment és una festivitat associada a la celebració en família o amb amics. Aquests són alguns dels plans que ha programat la gent de Mataró per aquest diumenge a la nit.
Daniel, client de Casa Graupera: La menjarem amb un bon cava fresquet després d’haver sopat una taula d’embotits.
Antonio, client de Casa Graupera: Me la menjaré amb la senyora acompanyada de cava.
Jordi, client de Casa Graupera: Ens quedem per Mataró. Tenim fills petits. Farem el sopar a casa i després anirem a tirar algun petard. El gran demana tirar-ne algun de més fort i buscarem un espai segur perquè alguns són potents. Gaudirem de la nit.
Des de Sant Joan fins a Les Santes la pólvora és protagonista no només als carrers de la ciutat sinó també, a Casa Graupera. Aquesta casa d’artesans fusiona aquest element amb un dels seus productes estrella: les neules. D’aquesta unió neixen “les neules petardes”. Una variant farcida que a la part de fora porten ‘Peta Zetas’ amb xocolata. D’aquesta manera aconsegueixen causar l’efecte d’una explosió al paladar de qui les tasta.
Recupera la notícia en vídeo, aquí.