Amb l'arribada del Nadal, Òrrius es transforma. Durant un cap de setmana, el poble es converteix en un dels pessebres vivents més genuïns de tota Catalunya. Aquest any, aquesta esperada cita ha tingut lloc els dies 28 i 29 de desembre.
Beatriu Triadó “Triu”, presidenta de l’Associació d'Amics del Pessebre Vivent d’Òrrius: És la 25a edició i va sortir d’en Jaume Anglada, un senyor que volia unir el poble. Ens va animar a trobar-nos, a fer el pessebre... i s’ha anat fent gran.
El secret d’aquest pessebre vivent és la col·laboració de tots els habitants del municipi i la passió que hi posen. Però qui capitaneja l’organització de l’esdeveniment és l’Associació d’Amics del Pessebre Vivent d’Òrrius. Amb la Triu al capdavant, fa mesos que treballen perquè sigui un èxit.
Beatriu Triadó “Triu”, presidenta de l’Associació d'Amics del Pessebre Vivent d’Òrrius: Tot l’any es fan coses. Des del mes de setembre treballem tots, la junta de l’Associació, sobretot. Cadascú es fa càrrec d’un espai i anem fent.
Aquest cap de setmana ha arribat el moment de portar en escena tot el treball fet al llarg de l’any. Pels volts de les 5 de la tarda, tots els participants que formen part dels quadres han començat a guarnir-se.
N’hi ha qui, a més de la roba, també s’han d’equipar amb arnesos i mosquetons i és que els personatges que interpreten no toquen de peus a terra. És el cas de la Laia, qui aquest any, i després d’haver assolit la majoria d’edat, ha pogut complir el somni de posar-se a la pell de l’àngel Gabriel.
Amb tothom a punt, cap a les 7 de la tarda, la cançó ‘País petit’ de Lluís Llach ha donat el tret de sortida a una experiència única pels visitants d’arreu que s’han apropat a Òrrius aquest cap de setmana. I després d’una petita representació, ha arribat el moment. L’àngel Gabriel ha començat a lliscar des del cap de munt del campanar fins a una finestra, on hi tret el cap la verge Maria.
Després d’una petita escena protagonitzada per aquests dos personatges, els visitants han començat a fer cua per entrar, de manera esglaonada, a un recorregut de 800 metres que travessa el poble però també part del bosc. Al llarg d’aquest trajecte, els esperaven 24 quadres. Aquest any, n’hi ha hagut un de nou. A banda del tradicional naixement o l’anunciació, s’ha comptat amb l’ofici del vidrier.
Marcel, president de l’Associació Vidre Bufat de Mataró: Estem molt contents de poder participar aquí perquè donarà molta visibilitat al treball artesanal amb vidre. Gràcies a donacions que ha fet molta gent que ens segueix, s’ha permès la continuïtat de l’artesania a Mataró i al Maresme. Per aquí passarà molta gent i es podrà adonar d’aquest fet que creiem que és molt important a nivell artesà.
I com els hi va arribar la proposta de participar-hi?
Cesáreo, artesà del vidre: Un company que viu per aquí a prop, en Carles, ens ho va proposar. Ell també participa en el pessebre.
En els quadres hi participen més de 200 voluntaris. Molts d’ells tenen un tret en comú i és que són família. És el cas d’en Roger, l’Eloi, en Carles, la Ceci i l’Aniol. Tots cinc formen part d’un mateix nucli familiar i fa 14 anys que formen part del Pessebre Vivent d’Òrrius.
Ceci, participant del Pessebre Vivent: El primer any que vam sortir, ara fa 14 anys, vam ser el naixement. L’Eloi era el nen Jesús. L’any següent ja vam fer-nos grans i vam passar a la fusteria. Ara fa uns quants anys que la gent s’ha començat a independitzar. Jo segueixo sortint a la fusteria però ara tenim tres picapedrers i un vidrier.
I què els motiva per, any rere any, tornar a formar part dels quadres?
Roger, participant del Pessebre Vivent: Per a nosaltres és un ritual. És també una manera de trobar-nos en família, passar-nos-ho bé i fer coses pel poble.
Ceci, participant del Pessebre Vivent: És una activitat que fem en família i és important. A vegades, la feina i els estudis ens deixa poc temps per fer coses en família. És una cosa que fem tots 5 i és molt divertit.
El Pessebre Vivent orrienc s’ha convertit en un motiu d’orgull per tots els qui s’hi vinculen d’una manera o altra.
Carles, participant del Pessebre Vivent: Aquí a Òrrius hi ha molta germanor. Es fan moltes activitats on el poble s’implica molt. El Pessebre Vivent d’Òrrius és una mobilització privada del poble. És el poble qui ho munta i qui s’organitza. És molt maco.
En total, es calcula que al llarg dels dos dies que es fa el pessebre vivent hauran passat pel municipi més de 2.000 persones.
Recupera la notícia en vídeo, aquí.