El bon temps ha acompanyat aquest cap de setmana la 25a Fira del Pèsol de Sant Andreu de Llavaneres. El Parc de Ca l’Alfaro ha acollit fins diumenge a la tarda productors, artesans, tallers i degustacions en el marc d’una festa que està més que consolidada en el calendari gastronòmic de la comarca.
S'hi han pogut menjar pèsols ofegats amb all tendre i botifarra -la recepta per excel·lència de la vila-, pesto amb pèsols o, directament, pèsol cru. Totes les opcions són vàlides quan l’ingredient estrella és el pèsol garrofal, la perla verda que cultiven en aquest municipi maresmenc productors com Francesc Pera o Xavier Amat, qui ha rebut el Pèsol d’Or.
Francesc Pera, productor de pèsol garrofal: És una varietat molt dolça, no és pelluda. És especial i molt antiga, jo diria que avui dia és la més antiga que hi ha.
Xavier Amat, productor de pèsol garrofal: I pots cuinar-la de mil maneres. A més, el Maresme té un microclima molt bo, que és el que vol el pèsol.
Lamenten, però, que la collita d’aquest any no ha estat del tot bona i també els preocupa la manca de relleu generacional. Des de l’Ajuntament intenten fer-hi front.
Annabel Martínez, regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Llavaneres: fomentant, amb un projecte, aquest relleu. Portar gent jove, buscar terres per ampliar la producció i així no perdem aquest producte tan preuat i de tanta qualitat.
Fins al 4 de maig tenen temps de gaudir de les propostes culinàries dels restauradors de Llavaneres.