El TecnoCampus ha tocat sostre. El parc universitari mataroní adscrit a la Universitat Pompeu Fabra consolida el seu creixement en l’àmbit acadèmic però també empresarial. Aquest curs, destaquen els 1.004 estudiants de nou accés, els gairebé 3.800 totals, les 11 titulacions amb nota de tall o l’augment del nombre d’estudiants que han marcat com a primera preferència el TecnoCampus per cursar els seus graus.
Respecte al sector empresarial, la institució allotja actualment 132 empreses de les quals 37 es troben a les incubadores del parc.
Tot plegat són xifres que han portat al campus universitari mataroní al límit de la seva capacitat i per això, dins del pla estratègic 2023-2026 de l’entitat, es projecta l’expansió de les instal·lacions cap als terrenys del sector Iveco-Pegaso, a tocar de la Porta Laietana. Segons la planificació urbanística actual, hi ha una parcel·la adjacent a l’actual districte TecnoCampus que podria allotjar la nova torre.
David Bote, President del Patronat de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme: Això genera un pla d’usos que està més o menys definit i que permet abordar la construcció d’una altra torre a l’entorn del TecnoCampus. L’Ajuntament té sòl per poder-ho fer i ara cal treballar en la sostenibilitat econòmica del projecte com en el seu fons d’inversió.
Terminis de construcció i fonts de finançament
El calendari perquè aquest nou edifici sigui una realitat encara és poc concret. Malgrat això, es contempla que el projecte quedi definit i pugui iniciar-se la seva construcció abans que acabi l’actual mandat municipal l’any 2027. Una de les variants que s’estarien abordant en aquests moments són les fonts de finançament per aixecar el projecte. S’estudien, segons ha detallat el President del Patronat, David Bote, les mateixes a les quals es va recórrer quan es va construir la instal·lació actual inaugurada el 2010. Dues vies podrien ser establir col·laboracions publico-privades o rebre el suport d’altres administracions.
Activitats previstes al nou edifici del TecnoCampus
L’activitat que es preveu traslladar a la nova torre seria bàsicament acadèmica però no es descarta que pugui acollir més empreses. De fet, les noves línies de creixement del TecnoCampus passen per la incorporació de graus superiors de Formació Professional, d’ensenyament continuat al llarg de la vida, de la creació d’un nou grau universitari previst pel curs 2026-2027 sobre Intel·ligència Artificial i Robòtica Aplicada i de la concreció de sinèrgies amb altres universitats.
En l’àmbit empresarial, el regidor de Promoció Econòmica, Sergi Morales, ha destacat la importància del TecnoCampus com a “palanca de dinamització econòmica”. És per això que moltes de les empreses que actualment tenen un espai al parc universitari van en consonància amb el model econòmic de la ciutat. Una gran part són negocis vinculats al sector tèxtil, tecnològic, a la mobilitat sostenible i a nous processos de fabricació, eixos estratègics de Mataró.