El ple d’aquest dijous ha donat el tret de sortida oficial a la revisió del pla general urbanístic. Un document que segons el govern municipal pretén “transformar la ciutat” i donar resposta a alguns reptes com l’emergència climàtica o les desigualtats socials a través del planejament del territori. I és que aquesta és una de les eines més importants per reordenar i planificar el creixement de la ciutat en els pròxims anys. Unes feines que, com a mínim, es calcula que s’allargaran 6 anys.
Elizabet Ruiz, regidora d’Urbanisme: El que pretén aquest pla és transformar la ciutat des de tots els àmbits, econòmicament però també socialment i mediambientalment. Parlem de quin front marítim volem, de la reforma de l’avinguda Maresme, de la nova N-II o del desenvolupament urbanístic de la carretera de Cirera. Mataró necessita un nou POUM, la seva elaboració es farà en diferents fases i una durada d’uns 6 anys.
La posada en marxa d’aquest procés recull també la creació d’un consell, com a espai de participació, que estarà format per un regidor de cada grup municipal i un tècnic també designat per cadascun dels partits polítics.
Durant la vigència de l’actual pla, que data de fa 27 anys, la ciutat ha crescut, per exemple, en 25.000 habitants nous, s’hi ha construït més de 16.000 habitatges i s’ha hagut de modificar puntualment més d’un centenar de vegades per adaptar-se a les noves necessitats.
Amb la voluntat d’iniciar la revisió d’aquest instrument estratègic, l’any 2021 es van començar alguns projectes previs que han servit per posar les bases d’aquest futur document com l’atles urbanístic de Mataró, que descriu l’estat actual de la ciutat, el seu potencial i les oportunitats que se’n deriven.