Des dels anys 50, a la nau central de Santa Maria hi ha 14 vitralls, cadascun amb un sant emmarcat amb motius geomètrics de colors. Són obra de Joan Finet (1880-1960), un artista maresmenc estretament vinculat a Mataró que avui dia és un gran desconegut, tot i que a la seva època va ser molt popular.
Òscar Ruiz Gallego, coguionista de l’exposició: Va ser un pintor contemporani d’altres grans noms de la pintura local com Rafael Estrany o els Arenas. En el seu moment va ser un pintor molt popular i tenia molta obra repartida per les cases de Mataró. Però potser la convivència amb aquests noms l’ha deixat més a l’ombra.
Gràcies a la donació que han fet els nets de l’artista, bona part d’aquesta obra ha anat a parar a mans del Museu Arxiu de Santa Maria, que ara n’exposa una selecció on hi ha el material de preparació dels vitralls. La resta són dibuixos i quadres, en la seva majoria de temàtica religiosa, molt habitual durant la postguerra.
Òscar Ruiz Gallego, coguionista de l’exposició: En les pintures religioses té la capacitat de mostrar serenitat i no presenta una pintura tan fosca o amb tant de patiment. Creiem que aquestes obres són encàrrecs que ell va rebre passada la Guerra Civil, una època de fervor religiós. O bé la gent li demanava reinterpretacions d’obres que coneixien o, en altres casos, són propostes que ell trobava en revistes artístiques i que oferia a la gent.
Reinterpretacions de Murillo, Rafael o Sorolla, que a la mostra es poden comparar amb fotografies dels originals i que han permès estirar alguns fils sobre l’obra i la vida de Joan Finet. De fet, la donació no només enriqueix el fons del Museu Arxiu i contribueix a entendre la història de Santa Maria, sinó que ha permès a la família anar descobrint capítols d’un artista que va passar per Barcelona, Girona, París...
Ramon Hurtado Camp, marit de Francesca Font Finet (neta de Joan Finet): A Port de la Selva, la Cerdanya, Arbúcies, Barcelona. Tenim una infinitat d’obra d’ell. Però hi ha algú més a Barcelona que té el bo i millor de l’avi.
Francesca Font Finet, neta de Joan Finet: És molt interessant. A més a més, hem descobert facetes d’ell que no coneixíem a mesura d’anar buscant, gratant.
Francesca Font Finet, neta de Joan Finet: Tenia 9 anys, així que el recordo vagament, però sempre el veia pintant.
Ramon Hurtado Camp, marit de Francesca Font Finet: Ho pintava o ho dibuixa tot. A més, era un gran retratista, un retratista magnífic.
Com aquest del doctor Samsó. Al costat, un quadre de les Santes Juliana i Semproniana.
L’exposició es pot visitar fins al 25 de maig. Dissabte 18, en el marc del Dia dels Museus, s’hi farà una visita guiada.