Amb gairebé mig segle d’història, Estampats Gisbert n’ha vist de tots colors. Com totes les empreses vinculades als acabats tèxtils i els tints, són grans consumidores d’aigua. En poden gastar fins a 300.000 litres cada dia. Fa només uns mesos, aquesta companyia va adquirir una depuradora amb l’objectiu de regenerar el 75% de les seves aigües residuals. Han aconseguit eliminar els residus sòlids, però també els pigments de l’aigua, i que es pugui tornar a reutilitzar en el seu procés industrial.
Xavier Carmona, administrador d’Estampats Gisbert: Ja fa temps que estem inquietes amb el tema de la depuració d'aigua, perquè aquí no en tenim i hem d’agafar-la de la xarxa. Ara hem fet una petita prova pilot, a través de la qual traiem la matèria en suspensió de l’aigua i després de fer-la passar per un seguit de filtres i membranes, surt totalment transparent.

Unes bones pràctiques que el Consell Comarcal del Maresme vol premiar a través del nou reglament que estableix com i de quina manera es poden fer abocaments controlats a la xarxa de sanejament. Una normativa que s’ha aprovat inicialment en el ple d’aquest dimarts. L’objectiu és millorar la qualitat de l’aigua que arriba finalment a les estacions depuradores, i sobretot, aconseguir eliminar-ne els colorants. En aquest sentit, a les empreses que facin els deures se’ls aplicaran descomptes, que poden arribar fins al 70%, en la taxa que paguen anualment per poder llençar aigua al clavegueram.
Francesc Alemany, president del Consell Comarcal del Maresme: El tema del color afecta a la possible reutilització de les aigües regenerades. La normativa indica que les aigües no poden tenir tint. Per tant, totes les empreses que treballen amb color tenen un repte enorme per tal de poder abocar sense que afecti després a l'aigua que surt de la depuradora que compartim tots plegats.

Una rebaixa que ha de servir per incentivar les empreses a fer les inversions necessàries per implantar sistemes de depuració més eficients i evitar que, quan s’aboqui aigua bruta, no hi hagi cap rastre de tints. D’aquesta manera es fa més fàcil regenerar-la i poder reutilitzar-la en un escenari de sequera estructural, com l’actual, en què els recursos hídrics són escassos.