El Consell Comarcal ha actualitzat el protocol per l'Abordatge de les Violències Masclistes incorporant l'obligació de les administracions a actuar i protegir les víctimes. Les obliga a actuar amb agilitat i eficiència per prevenir, investigar, perseguir, castigar i reparar adequadament els actes de violència masclista i protegir-ne les víctimes. En cas de no fer-ho, es consideraria una manifestació de violència institucional. El nou protocol, que s'ha presentat aquest dijous al migdia a la Casa de la Dona de Premià de Mar, ha de servir als ajuntaments dels municipis de menys de 20.000 habitants, sense SIAD i SAI propis, en el procés d'atenció. A més, el nou document redueix els quatre àmbits d'intervenció (prevenció, detecció, atenció i recuperació) a dos: prevenció i reparació integral. Pel que fa a les administracions.
Montserrat Pineda Lorenzo, secretària de Feministes del Govern de la Generalitat: És obvi que el Maresme ha tingut sempre un paper important. Va fer actualització recent prèvia a la llei i ha estat fonamental el paper històric del Maresme i els seus serveis. Aquest protocol no és només una eina tècnica sinó també una eina política de gran importància.
Montserrat Nieto Mendez, Coordinadora de l'Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona: Donem molta importància no només al protocol sinó també en com s'ha treballat i les implicacions que comporta, des de les interseccions més enllà de les unitats gestores i les institucions que assumeixen el protocol com a referència i les violències masclistes com a competència.
El nou Protocol Comarcal per un Abordatge amb Diligència Deguda de les Violències Masclistes al Maresme s'adapta a la nova llei del 2020 i incorpora noves formes i nous àmbits on es vulneren els drets de les dones pel sols fet de ser dona més enllà de l'àmbit de la parella, estenent-se als espais familiar, laboral, social comunitari, digital, institucional, de la vida política i l'esfera pública de les dones i educatiu. A més, situa la garantia dels drets i cures de les persones professionals com a part de la garantia de drets de dones, infants i adolescents.
Marta Paset Salichs, consellera delegada de Drets i Serveis a les Persones del Consell Comarcal: Una part molt important és el que es diu la "diligència deguda", que implica la responsabilitat de tots els ens a posar els recursos necessaris per fer l'abordatge d'aquest tipus de violències. I el marc competencial és més extens i aborda també no només les dones sinó nens i adolescents que poden estar implicats en el si de la família i, per tant, el marc competencial és molt més extens.
El nou Protocol ha estat impulsat pel Consell Comarcal del Maresme amb el suport de la Diputació de Barcelona i la seva elaboració s'ha dut a terme en el marc de col·laboració entre el SIAD Maresme i el SIE Mataró-Maresme i la complicitat de la xarxa comarcal per l'abordatge de les violències masclistes.
Mataró vol reforçar l'atenció a les víctimes de violència vicària
Mataró ha actuat com a assessor a les jornades de treball per elaborar aquest protocol. El SIAD de Mataró, però treballa en el seu propi document guia, que s'hauria de portar al ple aquest estiu. Una de les voluntats del Servei d'Igualtat de l'Ajuntament de Mataró és incorporar una figura professional que reforci el SIAD en l'àmbit de la violència vicaria, un fenomen que va en augment.
Heidi Pérez, regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Mataró: (Al SIAD) tenim molta demanda malauradament i hem de continuar treballant pensant en les dones i els seus fills, que és una de les necessitats que cada vegada més tenim per aquesta violència vicaria, que hem d'atendre també menors, i per això estem treballant a Mataró per incorporar una figura que ens ajudi a donar un cop de mà en aquest sentit. I també estem treballant en el nostre propi protocol que abans de final d'any el tindrem acabat i, esperem que aprovat per ple.