La capital del Maresme acull fins a aquest dissabte la 21a edició de les Jornades Científiques de Mataró, aquest any dedicades al bioquímic català Joan Oró i al seu estudi sobre l'origen de la vida. Les jornades, inaugurades aquest divendres al Tecnocampus, tenen com a objectiu difondre la ciència entre els joves. Per aconseguir-ho, inclouen diferents activitats, com conferències i una fira científica amb experiments al carrer.
Darrere de les jornades, hi ha un grup de professors de ciències dels centres de Mataró on s'imparteix batxillerat, que s’organitzen amb el suport de l’Ajuntament. La seva tasca és difondre el treball científic i estimular els joves perquè facin recerca més enllà de les aules, tot i que el que pretenen és poder arribar a tota la ciutadania.
Una de les activitats clàssiques és la Mostra de Treballs de Recerca, que va a càrrec d’estudiants i on cada vegada és més evident la importància de la tecnologia. Entre els treballs presentats aquest divendres, s’ha parlat del paper de la domòtica per ajudar la gent gran; l’efectivitat del sabó natural contra l’industrial, la carn sintètica o un possible xoc de la Terra amb un asteroide.
Pel que fa a Joan Oró, científic de qui tot just s’acaba de celebrar el centenari, es considera un dels referents de la cosmoquímica gràcies a la seva recerca. Oró va investigar l’origen abiòtic de la vida, és a dir, el procés de sorgiment d’aquesta a partir de la matèria inerta. L’astrofísic Albert Morral ha estat l’encarregat d'explicar el seu llegat en una conferència.
La programació es complementa amb dues activitats més dissabte: la tradicional Fira de la Ciència, que inclourà experiments a la Plaça Santa Anna i el seu entorn, i una gimcana, també dedicada a la figura de Joan Oró.