La pluja ha deslluït aquest dissabte l'arribada del Correllengua a Mataró. Tot i que durant la cercavila, que ha sortit de la plaça de la Muralla, el cel ha aguantat prou; l'arribada de la petita comitiva a la plaça de l'Ajuntament ja s'ha fet sota l'aigua. Un contratemps que ha salvat la lectura del manifest, que ha anat a càrrec de la directora del Centre de Normalització Lingüística del Maresme, Núria Pera, però ha obligat a suspendre el concert que s'hi havia programat just després.
Malgrat això, hi ha hagut temps per defensar l'ús del català, i reivindicar la figura de la filòloga i lingüista Carme Junyent, a qui s'ha volgut dedicar l'edició d'enguany. Una experta i una activista en llengües amenaçades, que va morir l'any passat, i que ja fa anys que va alertar sobre la possible extinció del català.
Núria Pera, directora del Centre de Normalització Lingüística del Maresme: La Carme junyent defensava sobretot el multilingüisme. Deia que era una oportunitat per al català, que l'enemic a vèncer no era el fet que hi hagués moltes llengües sinó el bilingüisme i que nosaltres hem d'utilitzar la nostra llengua per tot.
Una festa de la llengua, que tot i quedar descafeïnada, ha posat el focus en l'emergència lingüística que, segons la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana, viu el país i la ciutat i la necessitat d'actuar-hi per revertir la situació.
Juliana Bacardit, presidenta de la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana del Maresme: Els partits polítics o a qui li correspongui no està fent la feina que caldria per defensar el català. Per exemple, dins de la carrera de magisteri crec que hi hauria d'haver un apartat de sensibilització lingüística. La ciutadania necessita aquesta sensibilització, però el professorat, també.
El programa del Correllengua inclou més actes a la ciutat com un taller sobre l'assertivitat lingüística, la presentació del llibre "Conviure sense renunciar a la diversitat" i una exposició sobre la trajectòria de Carme Junyent.