La feina que es fa des dels centres educatius de Mataró per abordar les desigualtats que pateixen diàriament les dones per qüestions de gènere és innegable. Aquesta activitat s’intensifica pels vols del 8M, el Dia Internacional de la Dona. Un exemple és el mural que des d’aquesta setmana llueix en un dels murs que delimita l’Institut Cinc Sènies.
Ju Torné, alumna de 2n de batxillerat de l’Institut Cinc Sènies: És un mural col·lectiu que hem fet els alumnes de 2n de batxillerat d’Història de l’Art i els d’una optativa de dibuix de 4t d’ESO. És un mural reivindicatiu del moviment de les dones a través de diferents ítems com frases reivindicatives, gent important dins del col·lectiu com Frida Kahlo...

El mural és un projecte col·lectiu que més enllà d’estimular als alumnes a nivell artístic, per exemple, també sacseja la seva consciència i responsabilitat social. D’aquí que exposin les principals desigualtats que detecten avui dia entre els homes i les dones.
Joel Burguera, alumne de 2n de batxillerat de l’Institut Cinc Sènies: Veig una gran desigualtat dins de les grans empreses. Els propietaris són habitualment homes.
Bruna Canals, alumna de 2n de batxillerat de l’Institut Cinc Sènies: No només hi ha una desigualtat entre homes i dones. Dins del col·lectiu de les dones també detectem desigualtats segons el color de pell o l’orientació sexual per exemple.
Ju Torné, alumna de 2n de batxillerat de l’Institut Cinc Sènies: Per una part sí que s’ha millorat en tema drets. Però últimament, la societat està agafant aires molt antics. Comença a ressorgir un masclisme fort a la societat i em comença a preocupar.
Martina Illamola, alumna de 4t d’ESO de l’Institut Cinc Sènies: Encara hi ha petites coses que potser no ens n’adonem ni nosaltres mateixes. Tenim coses molt normalitzades que no hauria de ser així.
Haru Tarrés, alumna de 4t d’ESO de l’Institut Cinc Sènies: També hi ha les típiques faltes de respectes de quan et tallen al parlar. Són coses molt bàsiques que estan normalitzades i no haurien d’estar-ho.

Ser conscients de la problemàtica és un primer pas. Per capgirar la situació el col·lectiu de joves té clar quines eines tenen al seu abast.
Ju Torné, alumna de 2n de batxillerat de l’Institut Cinc Sènies: Crec que els joves hem de fer una mirada més àmplia i més respectuosa de la societat. Tampoc hem de deixar que certa opinió de la gent ens involucri perquè al final són opinions que no són vàlides. No té sentit menysprear una dona pel fet de ser dona.

Una de les iniciatives pioneres d’aquest centre és que recentment s’ha creat una comissió per donar cobertura a temes vinculats al col·lectiu de la dona i LGTBI.
Haru Tarrés, alumna de 4t d’ESO de l’Institut Cinc Sènies: A primer d’ESO no hi havia algú que ens pogués ajudar en aquests temes. Quan hi havia desigualtats o tenies preguntes, no tenies ningú. Volíem que hi hagués un lloc on poder preguntar i on poder ser més lliure.
Martina Illamola, alumna de 4t d’ESO de l’Institut Cinc Sènies: Volem aconseguir que hi hagi millores a l’institut en aspectes com a què es parli més d’aquests temes a l’aula, donar coneixement o que hi hagi respecte.
La comissió fa trobades mensuals i, a més, està disposició de tots els membres de la comunitat educativa per oferir-los assessorament però també suport davant dubtes o conflictes que puguin tenir.

Recupera la notícia en vídeo, aquí.
Rep les notícies més destacades de Mataró i el Maresme al WhatsApp
- Que no se t'escapi res! Clica aquí i dona’t d’alta.