L'enfonsament d'un bloc de pisos a Badalona o el desallotjament d'un altre edifici en mal estat a Esplugues de Llobregat han posat en alerta molts municipis sobre l'antiguitat del parc d'habitatges. A Mataró, n'hi ha més de 8.000 que es van construir abans de 1980 i, per tant, estan obligats a passar la inspecció tècnica a partir del 2025. Un informe obligatori que redacten tècnics qualificats per determinar l'estat de conservació de les finques.
De moment, poc més del 20% dels edificis de la ciutat ja han realitzat aquest tràmit. Per aquest motiu, el grup municipal d'Esquerra ha demanat al govern municipal que sigui més proactiu per intentar ajudar les comunitats de veïns a dur a terme aquesta gestió que, en la majoria de casos, es tradueix en obres costoses que han de dur a terme els propietaris.
Simó López, regidor d’ERC: Tenim un problema amb l’habitatge i aquest problema ens genera un 80% de vulnerabilitat. A la vegada, tot aquest tema de les inspeccions s’ha de controlar d’una forma més activa i oferir totes aquestes ajudes a les comunitats de veïns i a les famílies que ho necessiten.
La regidora d'Habitatge, Sarai Martínez, ha volgut aclarir que, malgrat que l'administració responsable en aquesta matèria és la Generalitat, cap dels edificis que han passat la inspecció té perill d'enfonsament.
Sarai Martínez, regidora d’Habitatge: Correspon a l’Agència de l’Habitatge de la Generalitat el seguiment del compliment de la realització de les inspeccions. Per aquest motiu, és l’agència qui envia un comunicat a la propietat recordant l’obligatorietat del compliment de les inspeccions.
De les dades que s'han fet públiques durant el ple d'aquest dijous destaca també que la majoria dels edificis inspeccionats són aptes i amb deficiències lleus. Tot i això, en més de 500 comunitats s'hi han detectat problemes importants sense que això hagi de suposar cap risc.