Puntual a les 9 del matí, una expedició de 15 persones ha sortit amb autobús des del TecnoCampus cap a Pineda de Mar. Membres de diverses entitats que formen part de l’ACTE, l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees de diversos països han visitat l’empresa Coleo, situada al polígon del municipi maresmenc. Una empresa pionera al territori en la transformació de residu tèxtil en material aprofitable per al mateix sector.

Els visitants han descobert les diferents fases del procés, des de la tria de peces amb l’ajut d’intel·ligència artificial, l’organització del material fins que disposen de rotlles de nou teixit per a crear noves peces.
Sara López, Business Manager a Coleo: D’alguna manera és important que vegin, coneguin i sàpiguen què passa a nivell de gestió de residus tèxtils. Què es fa, què es pot fer i sobretot com s’està fent. Sobretot perquè qui té l’última paraula o part de la decisió important són aquest tipus d’entitats i grups.

Després de passar per Pineda, el recorregut ha tornat a Mataró per descobrir l’activitat d’una empresa amb llarga tradició familiar com és Avet. Una empresa mataronina que continua produint a la capital del Maresme. Al llarg de la ruta els assistents han pogut descobrir els diferents sistemes de producció de la fàbrica que l’empresa té al polígon del Pla d’en Boet.
Esteve Vilaseca, gerent de Vilaseca S.A, de les marques Avet i Set: Hem fet una visita amb un grup de gent de diversos països d’Europa on els hem ensenyat la secció de teixits, l’inici del procés que fem nosaltres. Comptem fil i el transformem en peça, amb quines màquines i tecnologies en fem la transformació.
Dues visites que han servit per mostrar exemples d’empreses d’èxit al territori.
Sergi Morales, president ACTE: En el marc d’aquests dies que hem fet l’assemblea d’ACTE, aprofitant que tenim diversos membres de l’associació a nivell europeu, estem fent unes visites, com Coleo a Pineda, perquè ens interessa molt i és un dels objectius comuns el tema de l’economia circular del reciclatge de la roba i hem participat amb membres de Suècia, de Portugal, de Macedònia i una delegació del propi Ajuntament i també visitem l’empresa Avet de Mataró.
Amb aquesta visita a dues empreses cabdals del sector tèxtil de la comarca, es posa el punt final a tres dies intensos al voltant del sector del tèxtil a la ciutat. Tres dies en què Mataró ha estat escollida per ostentar la presidència de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE) i també ha actuat com a amfitriona de diverses visites a punts emblemàtics de la ciutat, entre ells el TecnoCampus o el Museu del Gènere de Punt de Can Marfà.