A la Mercè va saber que era autista quan tenia 52 anys. El seu diagnòstic va arribar poc després que el dels seus fills.
Mercè Vilarroig, vocal de la junta de TEAMAR i diagnosticada d’autisme: Quan ells van rebre el diagnòstic i ens van explicar en què consisteix l’autisme i les seves característiques, va ser quan em vaig adonar que allò era el que m’havia passat a mi tota la vida. I sí, resulta que tu també tinc autisme.
El trastorn de l’espectre autista té una forta base genètica. Segons l’OMS, afecta 1 de cada 100 infants. A Europa, es calcula que prop de l’1% de la població és té autisme. Al Maresme s’estima que la incidència és de l’1,6%, així que dels més de 470.000 habitants, uns 7.500 serien autistes. Molts d’ells potser ni ho saben.
Mercè Vilarroig, vocal de la junta de TEAMAR i diagnosticada d’autisme: Sobretot s’infradiagnostiquen els casos d’autisme més lleu. També en persones adultes i de la tercera edat. Perquè actualment es detecta molt més, però l’autisme ha existit sempre. Es un trastorn del neurodesenvolupament i, per tant, no es cura, neixes així i sempre seràs així.
A les dues seus de TEAMAR, a Mataró i el Masnou, l’associació atén 300 famílies i 400 usuaris. La seva tasca s’estén per tot el calendari, però pels volts del 2 d’abril, el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, l’activitat s’intensifica per explicar a la societat què és i implica aquest trastorn. També per posar sobre la taula les reivindicacions més urgents. Moltes d’elles tenen relació amb la manca de recursos. També es reclama una inclusió real a les escoles i al món laboral. Les xifres d’atur de persones amb autisme freguen el 85%.
Mercè Vilarroig, vocal de la junta de TEAMAR i diagnosticada d’autisme: I tot i així, moltes vegades quan aconsegueixen feina topen amb dificultats: de comunicació, de relació social o amb alguns comportaments més restrictius. Això fa que molt sovint les persones amb autisme quedin fora de la societat.
Per trencar aquestes barreres i conscienciar sobre l’autisme, TEAMAR té per endavant un abril ple d’activitats obertes a la ciutadania. Des d’avui mateix es pot veure a les xarxes socials de l’entitat el vídeo ‘Senyals primerenques de l’autisme’. Aquest dissabte, 6 d’abril, organitza un cafè-tertúlia al Masnou per a persones adultes amb autisme. I la cirereta del pastís tindrà lloc diumenge 21 d’abril: la tercera edició de la caminada ‘Connectat realitats’.