El servei de transport adaptat al Maresme, que cada dia utilitzen 227 persones amb discapacitat a la comarca, es troba en una situació crítica. El Consell Comarcal, que gestiona la xarxa des de fa més de dues dècades, ha llençat un crit d’alerta perquè l’actual model de finançament pot posar en perill la seva continuïtat. Un servei que s'usa perquè aquest col·lectiu, especialment vulnerable, es desplaci a residències, a centres ocupacionals o de formació. L’any passat, amb 21 rutes diferents en funcionament, el seu cost total es va enfilar fins als 1,2 milions d’euros.
Amb una aportació de la Generalitat que no cobreix ni el 50% del pressupost, el dèficit recau directament sobre els ajuntaments de la comarca, que es veuen obligats a assumir una càrrega econòmica cada cop més gran per garantir el dret a la mobilitat que també tenen aquestes persones. Però la falta de diners no és l’únic problema que s’arrossega.
Marta Paset, consellera de Drets i Serveis a les Persones del Consell Comarcal del Maresme: “Ens trobem que, quan licitem el servei, moltes rutes queden desertes perquè no és atractiu per a les companyies d’autocars. És un servei car, ja que han de tenir vehicles adaptats i necessitem acompanyants. A més, estem en una comarca turística on, preferiblement, volen fer altres tipus de serveis que no comportin tots aquests greuges afegits en un servei tan complex.
El Consell d’Alcaldies d’aquest divendres ha servit per debatre la situació actual i començar a explorar una nova manera de distribuir el cost del servei entre els ajuntaments per buscar una fórmula “més justa i equitativa” que garanteixi la viabilitat econòmica del transport adaptat.
Marta Paset, consellera de Drets i Serveis a les Persones del Consell Comarcal del Maresme: Hi ha rutes col·lectives, d’altres són porta a porta, algunes es fan dins del municipi mentre que d’altres surten fora de la comarca. Volem mirar repartir-ho d’una forma més equitativa. Per una banda, el 50% del cost sigui en funció del nombre d’usuaris, i l’altra part, en funció del cost de les rutes que fan els usuaris d’aquests ajuntaments.
De forma paral·lela el Consell Comarcal participa en una taula de treball impulsada pel Consorci de Salut i Social de Catalunya. Un espai que té com a objectiu principal elaborar una proposta de millora d’aquest servei que serà presentada a la Generalitat per assegurar el seu correcte finançament.