L’Alt Maresme vol que l’aigua tractada a les depuradores del nord de la comarca acabi a l’aqüífer de la Tordera i no al mar per poder reaprofitar-la. El 60% de l’aigua que es consumeix a aquesta part del Maresme – igual que al sud de La Selva- prové de vuit pous que hi ha a Palafolls i que comuniquen amb l’aqüífer. Però la sobreexplotació d’aquest embassament subterrani i l’efecte de la sequera fan témer que l’aigua pugui ser cada cop més salada.
Per revertir la situació, els 12 municipis maresmencs afectats, més Blanes i Lloret, a La Selva, han signat aquest divendres una carta sol·licitant a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) una inversió de 15 milions d’euros. Demanen que es desencalli un projecte de la Generalitat per adaptar l’Estació Depuradora de l’Alt Maresme, ubicada a Palafolls, i que es facin obres similars a les altres plantes de la comarca, com la que hi ha entre Pineda de Mar i Tordera.
Tot plegat per poder regenerar l’aqüífer i aturar l’amenaça de salinització, un problema que empitjora amb la sequera i que volen controlar des del territori.
Francesc Alemany, alcalde de Palafolls i president del Consell Comarcal del Maresme i : Que hagi plogut i s’hagin recarregat els aqüífers i els pantans ha fet que haguem oblidat aquesta problemàtica. No és el cas d’aquests alcaldes i alcaldesses, que tenim molt clar que aquest és un projecte a llarg termini i que poden passar quatre anys fins que no el tinguem. És ara,d doncs, quan hem de començar a plentar les llavors.
L’aqüífer de la Tordera està integrat al sistema Ter-Llobregat i abasteix unes 240.000 persones, xifra que creix durant la temporada turística. Per a l’alcalde de Calella, Marc Buch, el que es reclama és important pel que això significa.
Marc Buch, alcalde de Calella: La població del Maresme va creixent però cada cop hi ha menys aigua. Per això és important invertir en aigua, perquè, quan obrim l’aixeta, ens puguem dutxar i no patir més, com ha passat els últims mesos.
L’aigua potable que surt de l’aqüífer un cop tractada arriba tant a les llars com al turisme i al sector agrícola. La resta prové de la dessalinitzadora de Blanes.
Informa: B. Doñate
Rep les notícies més destacades de Mataró i el Maresme al WhatsApp
-
Prem aquest enllaç, clica seguir i 🔔 activa la campaneta
Dona't d'alta al canal de tvmataró i que no se t'escapi res!