El Jutjat de Violència sobre la Dona de Mataró, que dona servei a 17 municipis del Maresme, va rebre l’any passat 746 denúncies per violència masclista, un 14% més que el 2022. És una xifra a l’alça que demostra que continuen les agressions sexuals i els casos de maltractament en l’àmbit de la parella, però també que cada vegada hi ha més dones que s’animen a denunciar-ho.
Aquest repunt de denúncies coincideix amb l’entrada en vigor de l’anomenada Llei del sí és sí, vigent des del setembre del 2022 arran del cas de La Manada. És una llei que elimina la distinció entre abús i agressió sexual i que regula la necessitat de consentiment exprés, és a dir, qualsevol acte sexual sense l’aprovació explícita de la dona es considera una agressió.
A algunes dones, però, sobretot les més joves, els costa identificar la violència sexual quan l’agressor és la seva parella, qui sovint exerceix també sobre elles un maltractament físic i psicològic. Tot i així, els experts asseguren que s’està avançant i que ara hi ha més dones que han perdut la por i demanen justícia.
La violència masclista també pot donar-se en l’àmbit familiar. Ara també hi ha més dones que estan demanant ordres d’allunyament per als seus fills.
Judith Silveria, advocada i vicedegana del Col·legi d'Advocats de Mataró: Ja no és només ordres de protecció respecte a les mares sinó respecte als fills. Hi ha hagut un increment tant com a violència de gènere i fins i tot com a violència masclista, amb agressions sexuals, abusos. El més important són mitjans econòmics i personal, és a dir, jutjats especialitzats en violència i família, i centres de punt de trobada amb professionals que pugui acollir realment la demanda que està donant un jutjat.
Abans d’acabar als jutjats, les denúncies arriben a les comissaries. Si es fixem en Mataró, només aquest any els Mossos d’Esquadra han rebut 222 denúncies, més d’una vintena al mes. Els delictes més freqüents són els de maltractament a la llar, amenaces, trencament de condemnes i violència física i psíquica.
A Mataró, les víctimes de la violència masclista poden demanar suport als serveis municipals i al SIE, un centre d’atenció integral que gestiona la Generalitat. Només l’any passat es van atendre gairebé un miler de dones de Mataró i d’arreu del Maresme.
Informa: B. Doñate