Fa 6 anys la filla de la Maria Garcia Hinojosa i el seu marit, en Dani, va ser diagnosticada d’Autisme. Aquest diagnosi de l’alteració en el neurodesenvolupament els va fer adonar que els mancaven a Mataró serveis, recursos i informació per garantir-li una bona qualitat de vida a la seva filla. D’aquesta necessitat neix Aspenedi, una associació que vetlla pel benestar emocional però també social i psicològic dels infants, joves i adults neurodivergents. A més, també s’ocupa de les famílies a qui els ofereix acompanyament.

Aquesta iniciativa va obrir portes, després de molt esforç, el passat 14 de setembre. Fent balanç d’aquests mesos d’activitat, es pot afirmar que l’associació ha estat molt ben rebuda per la ciutadania. Prova d’això és que un total de 45 famílies amb infants o joves que presenten diverses neurodivergències són usuàries d’Aspenedi.
Maria Garcia Hinojosa, fundadora i directora d'Aspenedi: Nosaltres treballem des de l’espai psicològic i terapèutic però també era molt important per nosaltres treballar el lleure, les extraescolars. Si nosaltres teníem aquestes mancances, volia dir que moltes famílies també les tenien.

El secret del seu èxit és la cobertura d’un servei desatès a la ciutat, un equip format per 10 professionals de diferents disciplines i unes instal·lacions que ofereixen moltes possibilitats. Sobre aquest darrer aspecte, Aspenedi destaca, especialment, per dos dels seus espais. Disposen d’una sala de psicomotricitat i una multisensorial les quals permeten estimular els usuaris d’una manera individualitzada.
Maria Garcia Hinojosa, fundadora i directora d'Aspenedi: Creiem que no sempre han de tenir la sensació que hi ha una clínica al darrere. Per nosaltres és una condició, no una malaltia que tingui una cura. Simplement ens adaptem a aquesta condició. Sigui amb la sala multisensorial o amb la de psicomotricitat. Allà treballem, però ens divertim. I a més, són instal·lacions que aquí (a Mataró) no n’hi havia fins ara.

El 18 de febrer és el Dia Internacional de la Síndrome d’Asperger i, per això, aquest dimarts, aprofiten l’avinentesa per llençar un seguit de reivindicacions vinculades a aquest sector de la societat.
Maria Garcia Hinojosa, fundadora i directora d'Aspenedi: A banda dels recursos econòmics perquè les famílies tenen una gran càrrega, també demanem recursos a les escoles. A banda, tenim la petició de millorar el llenguatge que utilitzem en la neurodivergència. Per exemple, actualitzar-nos en la Síndrome d’Asperger. Des del 2013 està retirat del manual clínic de diagnòstic i des del 2018 per l’OMS. Aquest llenguatge farà una realitat nova envers la neurodiversitat.

Aspenedi està situada al carrer Castaños, 96 de Mataró i ofereix una cartera de serveis adaptada a les diferents necessitats de les persones neurodivergents. Des de teràpia, fins a servei de logopèdia o extraescolars. Una oferta sobre la qual es pot obtenir més informació de manera presencial o enviant un correu a info@aspenedi.org.
Recupera la notícia en vídeo, aquí.