En marxa les obres per revertir la pèrdua de sorra i els desperfectes que el temporal Nelson va causar a tres platges de Pineda de Mar el març passat. Els treballs, que estan dirigits pel govern espanyol, tenen com a objectiu que les platges dels Pins, Els Pescadors i la Riera tornin a ser accessibles i quedin lliures de blocs de formigó i altres elements que van quedar al descobert.
El Ministeri de Transició Ecològica ha reservat 1,5 milions per actuar a Pineda i a tres municipis barcelonins més: Badalona, Sant Andreu de Llavaneres i Sant Vicenç de Montalt. Si en sobren diners, però, el govern espanyol no descarta destinar-los altres poblacions que hagin demanat actuacions al seu litoral, a banda de les acordades. Del Maresme, ho haurien fet Mataró o Arenys de Mar.
Carlos Prieto, delegat del govern espanyol a Catalunya: Estem parlant amb l’Ajuntament de Mataró per veure què més podem fer, igual que l’alcaldia d’Arenys de Mar. Estem disposat a parlar-ne. Estem convençuts que no arribarem a gastar l’1,5 milions que tenim de pressupost i hem de veure les possibilitats que hi ha de destinar part d’aquests diners a altres platges. Però a més tenim el contracte de manteniment. Però hem de tenir en compte que la sorra està limitada a allà on es pot aconseguir.
El delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ha visitat les obres de Pineda aquest dijous, el dia que han començat. Prieto ha insistit que cada platja és diferent; que cada municipi té les seves necessitats i que per això s’estarien fent estudis amb diversos ajuntaments. Una idea que l’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, també ha defensat per al conjunt del Maresme, tot demanant mesures estructurals.
Xavier Amor, alcalde de Pineda de Mar: Precisem ja mesures estructurals que tenen a veure amb unes magnituds econòmiques que els ajuntaments som lluny de poder aconseguir. En el cas de l’Alt Maresme, és molt important que la gestió del litoral també a veure amb la gestió de l’aigua.
Es preveu que les obres de Pineda acabin el 10 de juny; que aleshores comencin les de Badalona i que les de Llavaneres i Sant Vicenç engeguin al juliol. El que es vol fer aquí és retirar la sorra acumulada a la Riera del Balís pel temporal i portar-la a les platges més properes. Segons Prieto, seria una manera d’aprofitar la sorra de forma natural sense haver de recórrer a la draga.